OMS răspunde acuzațiilor legate de originea noului coronavirus: ”Nu există nimic de ascuns”

OMS răspunde acuzațiilor legate de originea noului coronavirus: ”Nu există nimic de ascuns”

Organizația Mondială a Sănătății a făcut subiectul mai multor atacuri în ultima perioadă pe marginea sursei noului coronavirus. Acum, a încercat să mai lămurească dintre întrebări.

În timp ce chinezii se luptă să convingă o planetă întreagă că originea virusului nu este Wuhan, China, oficialii OMS sunt acuzați că au fost prea toleranți cu tara comunistă. În această situație, șeful OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus a vorbit despre efortului Organizației de a descoperi fără echivoc sursa infecțiilor cu Covid-19.

Într-un set de declarații citate de AFP, Tedros a încercat să contraatace acuzațiile conform cărora Organizația Mondială a Sănătății a fost prea complezentă față de China. ”Vrem să cunoaştem originea şi vom face totul pentru a o cunoaşte”, a promis Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cărui agenţie speră să trimită în scurt timp o echipă ştiinţifică internaţională în regiunea chineză Wuhan, considerată locul de naştere al pandemiei.

”Nu există nimic de ascuns”, a dat asigurări oficialul. ”Poziţia OMS este foarte, foarte clară: trebuie să cunoaştem originea acestui virus, pentru că aceasta ne poate ajuta să prevenim viitoare epidemii”, a afirmat el, subliniind că este vorba despre o ”chestiune tehnică” şi regretând că unii au ”politizat-o”.

Deși a trecut aproximativ un an de la depistarea primelor cazuri de coronavirus, până la ora actuală, nicio echipă internațională nu a putut iniția o investigație în Wuhan. În teorie, OMS lucrează de mult timp la acest proiect, dar, pur și simplu, nu s-a materializat. Ca referință, echipa internaţională formată dintr-o duzină de oameni de ştiinţă în diferite domenii de competenţă are ca misiune să identifice originile virusului şi modul în care acesta s-a transmis la om.

La ora actuală, echipa internațională la care a făcut referire șeful OMS desfășoară deseori videoconferințe cu experții chinezi din regiune, dar nu există nicio promisiune legată de data la care vor ajunge efectiv în Wuhan.

”Poziţia OMS a fost foarte clară. Vom începe să studiem plecând de la Wuhan şi ne vom baza pe rezultatele obţinute pentru a determina dacă există alte piste de explorat”, a explicat Tedros. ”Nu ne vom opri să căutăm adevărul privind originea virusului, dar ne vom baza pe ştiinţă”, a concluzionat el
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: