Oamenii își fac purificatoare de aer acasă, pentru că asta e lumea în care trăim acum

Oamenii își fac purificatoare de aer acasă, pentru că asta e lumea în care trăim acum

După ce piața a rămas fără stocuri de purificatoare de aer, oamenii din statele afectate de incendiile de vegetație naturală nu au altă variantă decât să-și facă ei singuri unele.

Pe măsură ce Coasta de Vest a Statelor Unite arde în scenatii apocaliptice, oamenii din zonele pline de fum și cenușă care umplu cerul se luptă să facă rost de purificatoare de aer pentru a face aerul din casele lor mai respirabil.

Potrivit Google Trends, căutările “purificator de aer DIY” au crescut în ultima lună, majoritatea căutărilor venind din Oregon, Washington și California.

Purificatoarele de aer erau deja la mare căutare din cauza Covid-19, oamenii căutând modalități de a curăța aerul din casele sau birourile lor.

Când Wired a analizat eficacitatea potențială a acestor ventilatoare DIY cu cutie de filtru pentru îndepărtarea particulelor de virus din aer, au descoperit că un studiu din 2018 din Singapore a examinat în mod specific eficacitatea lor în ceea ce privește funinginea și fumul de la incendiile sălbatice.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că un ventilator cu un filtru montat într-o fereastră pentru a trage aerul în interiorul filtrului a redus particulele mici cu aproximativ 75%.

Sunt mai populare decât te-ai aștepta

Pe scurt, deși nu arată atât de sofisticat, purificatoarele de aer făcute în casă pot îmbunătăți calitatea aerului și sunt cu siguranță mai bune decât nimic dacă te lupți cu fumul și nu ai o alternativă.

Într-un tweet, fostul redactor-șef al Motherboard și acum rezident al Bay Area, Derek Mead își prezintă purificatorul său de aer DIY.

Mead a pus la cale alternativa sa pentru mai puțin de jumătate din costul purificatoarelor disponibile – sau nu, dacă vorbim în prezent – pentru consumatori.

Oamenii pot transforma o cutie de ventilator și câteva filtre într-un purificator de aer ciudat de ani de zile, iar Mead nu este singurul care a recurs la această alternativă.

purificator de aer DIY

Câțiva oameni au spus pe Reddit că au făcut acest truc ciudat de ani de zile, iar tehnicile pentru a construi acest dispozitiv improvizat sunt disponibile încă de prin 2011, când Jeffrey Evans Terrell, directorul Michigan Sinus Center, și-a prezentat purificatorul său de 25 de dolari.

Terrell a fixat un filtru HEPA pe partea din față a unui ventilator. Alții folosesc două filtre lipite pe spatele unui ventilator de cutie, pentru a forma o formă de triunghi.

Purificator de aer DIY Jeffrey Evans Terrell

Thomas Talhelm, profesor asociat de științe comportamentale la Universitatea din Chicago Booth School of Business, a fost fascinat de calitatea aerului și de particule de când locuiește la Beijing. El a fondat Smart Air, o corporație care educă oamenii cu privire la calitatea aerului din interior și vinde purificatoare de aer.

„Datele despre purificatoarele DIY sunt foarte clare: funcționează”, a spus Talhelm. “Pot chiar rivaliza cu purificatoarele de 1.000 de dolari”.

Talhelm a petrecut ani de zile realizând purificatoare de aer DIY și testând singur calitatea aerului și particulele. Și a împărtășit multe dintre sfaturile de realizare a dispozitivelor de purificare a aerului, astfel încât să-ți poți face și tu unul, în caz că ai nevoie.

Așa cum am văzut în perioada Covid-19, lucrurile nu stau prea bine în ceea ce privește aprovizionarea în situații de urgență, ceea ce înseamnă că va trebui să începem să ne creăm soluțiile noastre pentru a supraviețui, chiar dacă vorbim de purificatoare de aer, aparate de aer condiționat sau orice alt dispozitiv de care avem nevoie.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: