Oamenii de știință spun că ar trebui să-i acordăm Lunii statut juridic, ca s-o protejăm

Oamenii de știință spun că ar trebui să-i acordăm Lunii statut juridic, ca s-o protejăm

Multe agenții și companii spațiale și private văd Luna ca un tezaur de resurse de utilizat pentru avanposturi sau așezări pe termen lung. Acest lucru îi îngrijorează pe unii oameni de știință, deoarece recoltarea gheții lunare sau a mineralelor ar putea deteriora mediul său prin contaminare sau distrugere directă.

Conservatoriștii au deja o perioadă destul de grea pentru a proteja reperele de pe Pământ – deci păstrarea Lunii în siguranță este o cu totul altă provocare. Dar, arheologul Universității Flinders și cercetatoarea spațială Alice Gorman au o idee destul de bună: ea argumentează într-un eseu în The Conversation că ar trebui să facem Luna o persoană, în ochii legii.

Acordarea personalității juridice Lunii este o idee surprinzătoare, dar nu este nemaiauzită. Legea oferă corporațiilor personalitate juridică, precum și multe lucruri non-umane, scrie Gorman. De exemplu, râul Whanganui din Noua Zeelandă este protejat prin personalitate juridică, iar mandatarii numiți vorbesc în numele său.

O reglementare interesantă pentru a proteja o planetă

Urmând același model, susține Gorman, ar putea feri Luna de eventualele exploatări și ar ține-o în siguranță de lucruri precum recentul Ordin Executiv al președintelui Donald Trump, care a încurajat operațiunile miniere lunare.

În eseul ei, Gorman trece prin mai multe aspecte ale statutul juridic, pentru a exemplifica cazul Lunii. Cu aceste reglementări juridice în vigoare, exploatarea în afara planetei noastre ar putea fi restricționată, pentru a se asigura că Luna nu este distrusă în acest proces. „Am putea abandona ideea că obligațiile noastre morale acoperă doar ecologiile vii”, scrie Gorman. „Ar trebui să considerăm Luna ca o entitate care depășește resursele pe care le-ar putea avea oamenii să le folosească”, adaugă ea.

Luna, cu tot cu regiunile întunecate permanent de la marginile acesteia, au o poveste de spus. Mai mult, porțiunile de gheață polară, strălucitoare, nu sunt capabile doar să creioneze o istorie lunară, ci și să ofere indicii astrobiologice cu privire la originea vieții.

Pe măsură ce NASA și alte agenții spațiale se îndreaptă spre obiectivul lor de a crea baze pe Lună, rămân întrebări despre modul în care oamenii de știință și coloniștii vor supraviețui, odată ce vor ajunge acolo.

Experții au susținut ideea că gheața de pe suprafața Lunii ar putea fi adunată pentru apă potabilă. Acum, NASA susține că potențialul științific al gheții polare este prea mare pentru a pune planeta în pericol, relatează Space.com, deoarece recoltarea unei părți din gheață ar risca contaminarea restului.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: