03 sept. 2020 | 15:54

Netflix îți prezintă în documentarul „Challenger: The Final Flight” cel mai tragic eveniment al NASA

ACTUALITATE
Netflix îți prezintă în documentarul

O serie documentară marca Netflix revizuiește evenimentul tragic din ianuarie 1986, când cinci astronauți și doi specialiști și-au pierdut viața în accidentul de pe nava spațială Challenger.

Seria Netflix “Challenger: The Final Flight” va cuprinde patru părți și va avea premiera pe 16 septembrie, drept omagiu pentru viețile lui Francis R. Scobee, Judith Resnik, Ronald McNair, Ellison Onizuka, Gregory Jarvis, Michael J. Smith și Christa McAuliffe. Ceea ce putea marca un eveniment important în istoria călătoriilor spațiale, s-a transformat într-un sfârșit tragic pentru cei șapte pasageri.

Trailerul lansat de Netflix, cuprinde filmările de arhivă care oferă o privire asupra vieții celor șapte membri ai echipajului și documentația personalului NASA care a aprobat nava pentru zborul spațial știind că are potențiale probleme și accidentul în sine.

De asemenea, mărturii înregistrate ale familiilor și prietenilor celor de la bord împărtășesc povești personale pentru a înțelege mai bine dimensiunea tragică a evenimentului.

„Imaginile accidentului Challenger au rămas în conștiința colectivă a națiunii noastre și a lumii, dar este extrem de important să o amintim nu doar pentru durerea pe care a provocat-o atât de mult”, a declarat Glen Zipper, producător executiv al seriei și autorul Devastation Class.

“Seria noastră dorește ca publicul să-i cunoască mai bine pe cei șapte eroi care și-au pierdut viața și au lăsat în urmă o moștenire de educat și inspirat și să înțeleagă mai clar eșecurile care au contribuit la tragedie, astfel încât acestea să nu fie repetate pe măsură ce ne deplasăm mai departe în spațiu și către următoarea frontieră a explorării prin eforturile Space X, Blue Origin, NASA și altele”.

The Final Flight pune în cadru, de asemenea, celebrități fani ai spațiului, printre care Steven Spielberg și starul din A Christmas Story, Peter Billingsley. Peter a fost la fața locului pentru lansare și a interacționat cu tânărul fiu al lui McAuliffe, Scott. La acea vreme, Billingsley servea ca ambasador pentru tânărul program spațial NASA.

Evenimentul s-a petrecut într-o dimineață din 1986 în Florida centrală, atunci când nava Challenger s-a descompus după 73 de secunde în zbor.

O anchetă a constatat că tragedia a fost cauzată de eșecul unui sigiliu conceput pentru a preveni scurgerile din rezervorul de combustibil, din cauza temperaturii reci. Deocamdată nu se știe exact când au pierit cei de la bord. Accidentul a oprit alte zboruri de transfer pentru o perioadă de 32 de luni.

Seria documentară marca Netflix îi are drept producători executivi pe J.J. Abrams și Glen Zipper.