NASA înregistrează un nou succes: Ingenuity, mai aproape de zborul de pe Marte

NASA înregistrează un nou succes: Ingenuity, mai aproape de zborul de pe Marte

NASA are în desfășurare mai multe misiuni impresionante, dar cea mai populară ține de activitatea roverului Perseverance pe suprafața planetei Marte, împreună cu microelicopterul Ingenuity.

În urmă cu mai bine de 3 săptămâni, pe 30 iulie, NASA a început misiunea Mars 2020. Dacă totul va merge bine, pentru prima dată, această misiune va include un zbor pe Marte cu un microelicopter. Gadgetul cu pricina este Ingenuity și, la scurt timp după ce a plecat de pe Pământ, deja se bucură de o victorie.

Conform datelor publicate de space.com, înainte de a ajunge să zboare în atmosfera rarefiată de pe Marte, Ingenuity a trebuit să treacă prin mai multe teste, unele dintre ele în spațiu. Cel mai recent și relevant test a ținut de acumulatorii care vor face posibil zborul în premieră.

Pe 7 august 2020, cele 6 baterii litiu-ion au fost pornite şi încărcate pentru prima oară în spaţiu. Elicopterul care cântăreşte 1,8 kilograme se află plasat sub puntea roverului Perseverance şi s-a încărcat cu energie de la sursa roverului, conform unui comunicat al NASA.

„Aceasta a fost o bornă importantă pentru că a fost prima noastră oportunitate de a-l porni pe Ingenuity şi de a-i testa componentele electronice,” a precizat Tim Canham, coordonatorul misiunii elicopterului. „Cum totul a mers ca la carte, vom repeta această activitate la fiecare două săptămâni pentru a menţine un nivel satisfăcător de încărcare a bateriilor”, a adăugat el.

Ca referință, Ingenuity va intra în istorie ca fiind primul elicopter, fie el și de dimensiuni foarte reduse, care va încerca să zboare în atmosfera unei alte planete. La ora actuală, atașat de Perseverance, se află în drum spre Marte.

Revenind însă la performanța cu încărcarea bateriilor, întregul proces a durat 8 ore, mai multe decât telefonul sau laptopul tău și mai aproape de o mașină electrică. În tot acest timp, NASA a analizat performanța procesului. În prima fază, bateriile au fost încărcare doar până la 35%, pentru a se menține un nivel optim de funcționare.

În ceea ce privește cel mai important detaliu al misiunii Mars 2020, roverul Perseverence urmează să asolizeze pe Marte pe 18 februarie 2021.

Citește și: