Microsoft și-a fixat un plan ambițios până în 2030: va fi un deceniu memorabil

Microsoft și-a fixat un plan ambițios până în 2030: va fi un deceniu memorabil

Microsoft a anunțat recent că celulele cu combustibil pe bază de hidrogen au alimentat o parte din serverele sale de date timp de 48 de ore consecutive. Acest lucru aduce compania cu un pas mai aproape de obiectivul său de a nu mai polua până în 2030.

Microsoft explorează modul în care tehnologia “clean” ar putea fi utilizată pentru a alimenta mai multe aspecte ale operațiunilor sale.

Gigantul tehnologic și-a pus la punct planurile încă din ianuarie, ca să elimine amprenta de carbon a Microsoft, până în 2030. În timp ce Microsoft a eliminat deja cea mai mare parte a dependenței sale de combustibili fosili, încă mai are câteva generatoare de rezervă, alimentate cu motorină, în centrele de date Azure.

Dieselul este scump, în timp ce costurile cu celulele de hidrogen au scăzut, se arată în declarație. Astfel, oficialii Microsoft au decis să testeze celulele de combustibil ca substitut.

Ideea de a explora celulele de hidrogen a luat naștere în 2018, când cercetătorii Laboratorului Național de Energii Regenerabile din Golden au folosit o celulă de combustibil cu hidrogen cu membrană de schimb de protoni, pentru a alimenta niște calculatoare. Mark Monroe, un inginer de infrastructură din echipa Microsoft pentru dezvoltarea avansată a centrelor de date, a declarat că echipa sa a urmărit o demonstrație și a fost intrigat de tehnologie.

Ce planuri are Microsoft pentru viitor

Astfel, echipa Monroe a dezvoltat un sistem de celule cu combustibil de 250 de kilowați, suficient pentru a alimenta un rând complet de servere de centre de date. În septembrie 2019, l-a instalat într-un centru de date Azure, în apropiere de Salt Lake City, Utah. În iunie, sistemul a trecut un test de 48 de ore.

Echipa intenționează să testeze un sistem de combustibil de 3 megawați, care să se potrivească cu dimensiunile generatoarelor de rezervă actualmente alimentate cu motorină.

Este posibil ca un centru de date Azure să poată fi echipat și să funcționeze în totalitate pe celule de combustibil, un rezervor de stocare al hidrogenului și un electrolizator care transformă moleculele de apă în hidrogen și oxigen, a spus Monroe. Aceste sisteme s-ar putea integra cu rețeaua electrică pentru a oferi servicii de echilibrare a sarcinii. Mai mult, vehiculele cu motor lung pe bază de hidrogen ar putea ajunge la centrele de date pentru a se alimenta.

Prin continuarea dezvoltării tehnologiei de combustibil pe bază de hidrogen, Microsoft ar putea, în cele din urmă, servi drept model pentru utilizarea celulelor de combustibil din hidrogen worldwide.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI