Medicul român care atrage atenția asupra unei probleme descoperite la pacienți COVID-19

Medicul român care atrage atenția asupra unei probleme descoperite la pacienți COVID-19

Medicul Virgil Musta avertizează că a descoperit și în România, la pacienți COVID-19, o problemă semnalată deja în alte țări. Astfel, a introdus un nou protocol de tratare.

Virgil Musta este coordonatorul secţiei COVID din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara. El a transmis că o mare parte dintre pacienți prezintă cheaguri de sânge la nivelul vaselor mici pulmonare, cardiac, cerebral și nu numai.

„[…] una dintre principalele cauze ale deceselor este această tromboză, pentru că oxigenul nu mai poate fi transportat de la plămâni în organism, întrucât sunt trombozate vasele. […] am creat acest protocol care, pe lângă antivirale, conform protocolului naţional, prezintă şi antiinflamatorii steroidiene şi anticoagulante.”
Virgil Musta

Musta a spus că decizia a fost luată în urmă cu circa două săptămâni. Atunci, echipa COVID a Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara a primit o serie de informaţii medicale din surse sigure, legate de mecanisme patogenice şi noi studii legate de acestea. El a participat la mai multe conferinţe internaţionale cu specialişti în domeniu pe această temă.

Problema a fost consemnată deja la alți pacienți COVID-19 din afară. Medicii din mai multe spitale au aplicat un protocol similar cu cel de la Timișoara.

Virgil Musta a explicat și că, în mod normal, la tromboze este predispus organismul persoanelor în vârstă cu o anumită patologie. Însă COVID-19 schimbă lucrurile. S-a constatat că, în cazul coronavirusului, inflamaţia produce această hipercoagulabilitate care apare şi la tineri.

Ce a mai observat medicul în timpul crizei medicale

Virgil Musta a atras atenţia că trendul îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2, în judeţul în care activează, este în continuare în creştere. Îngrijorător e însă că acum contaminările se fac de la om la om, pentru că nu se respectă reguli elementare de protecţie.

„Avem în spital acum 120 de internaţi cu coronavirus. Dăm drumul la vindecaţi, dar vin alţii. Cazurile noi se contaminează unii de la alţii. Nu mai sunt cei care vin din afara graniţelor. Se contaminează pentru că merg unde nu trebuie, nu au mască, stau de vorbă în stradă. Trebuie să fim precauţi, chiar dacă vom fi uşor mai relaxaţi. Altfel, va fi şi mai rău.”
Virgil Musta

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: