23 oct. 2020 | 17:22

Materialul care te transformă într-un panou solar ambulant, ca să-ți încarci telefonul din mers

ACTUALITATE
Materialul care te transformă într-un panou solar ambulant, ca să-ți încarci telefonul din mers

Cercetătorii de la Empa și ETH Zurich au reușit să dezvolte un material care funcționează ca un concentrator solar luminescent și poate fi aplicat chiar și pe textile. Acest lucru deschide numeroase posibilități de producere a energiei direct acolo unde este nevoie, adică pentru utilizarea electronicelor de zi cu zi.

Pofta noastră de energie este greu de satisfăcut, ba chiar continuă să crească odată cu creșterea ofertei de noi gadget-uri. Mai mult, suntem aproape întotdeauna în mișcare și, prin urmare, depindem permanent de o sursă de alimentare pentru a ne reîncărca smartphone-urile, tabletele și laptopurile.

În viitor, prizele de alimentare ar putea deveni învechite, cel puțin pentru acest scop. Electricitatea ar putea sta fix în buzunarul nostru – sau în haine. Un nou polimer care se aplică pe fibre textile, jachete, tricouri și altele asemenea ar putea funcționa în curând drept colector solar și, astfel, ca o sursă mobilă de energie.

Cum faci materialele luminescente să fie flexibile?

material electric

Materialele capabile să utilizeze lumină indirectă sau ambientală pentru generarea de energie sunt deja utilizate în industria solară. Aceste materiale conțin materiale luminescente speciale și sunt numite “concentratoare solare luminescente” sau pe scurt LSC.

Materialele luminescente din LSC captează lumina ambientală difuză și îi transmit energia către celula solară reală, care apoi transformă lumina în energie electrică.

Cu toate acestea, LSC-urile sunt disponibile în prezent doar sub forma unor componente rigide, care nu sunt adecvate pentru utilizare în textile, deoarece nu sunt nici flexibile, nici permeabile la aer și vapori de apă.

O echipă de cercetare interdisciplinară condusă de Luciano Boesel de la Laboratorul pentru Membrane și Materiale Biomimetice a reușit acum să încorporeze mai multe dintre aceste materiale luminescente într-un polimer care oferă exact această flexibilitate și permeabilitate la aer.

Polimeri cu proprietăți sofisticate

Acest nou material se bazează pe co-rețele polimerice amfifile, sau pe scurt APCN, un polimer cunoscut de mult timp în cercetare și care este deja disponibil pe piață sub formă de lentile de contact silicon-hidrogel.

Proprietățile speciale ale polimerului – permeabilitatea la aer și vapori de apă, precum și flexibilitate și stabilitate – sunt, de asemenea, benefice pentru ochiul uman și se bazează pe proprietăți chimice speciale.

“Motivul pentru care am ales exact acest polimer este faptul că suntem capabili să încorporăm două materiale luminiscente la scara nano și să le lăsăm să interacționeze între ele. Există, desigur, alți polimeri, în care aceste materiale ar putea fi integrate, dar acest lucru ar duce la agregare, iar producția de energie nu ar fi astfel posibilă”, explică Boesel.

Concentratoare solare strălucitoare pentru îmbrăcăminte

În colaborare cu colegii din alte două laboratoare Empa, Thin Films and Photovoltaics și Advanced Fibers, echipa Boesel a adăugat două materiale luminescente diferite în țesutul gelului, transformându-l într-un concentrator solar flexibil.

La fel ca la colectoarele pe scară largă (rigide), materialele luminescente captează un spectru de lumină mult mai larg decât este posibil cu fotovoltaicele convenționale. Noile concentratoare solare pot fi aplicate fibrelor textile fără ca materialul textil să devină fragil și susceptibil la crăparea sau acumularea vaporilor de apă sub formă de transpirație.

Concentratoarele solare purtate pe corp oferă un beneficiu imens pentru cererea tot mai mare de energie, în special pentru dispozitivele portabile.