21 iul. 2020 | 16:42

Materialul care nu poate fi tăiat e excelent pentru orice sistem antifurt

ACTUALITATE
Materialul care nu poate fi tăiat e excelent pentru orice sistem antifurt

Te-ai gândit cum ar fi să ai un seif, o yală, un antifurt la bicicletă sau la poartă confecționat dintr-un material care nu se poate tăia? Ei bine, acum există un nou material artificial care nu poate fi tăiat, efectiv.

Inventatorii săi au fixat sfere ceramice în spumă de aluminiu, pentru a crea un material care nu ar putea fi tăiat cu niciun fierăstrău, burghiu electric sau freză. L-au numit Proteu, după zeul grec care se putea metamorfoza, pentru modul în care materialul s-a metamorfozat în diferite moduri de apărare împotriva atacurilor.

„Este destul de uimitor”, spune Miranda Anderson de la Universitatea din Stirling, Marea Britanie, care a lucrat la proiect. “În loc să fie doar o suprafață dură care rezistă la presiunea externă, materialul întoarce forța de găurit sau mecanismul de tăiere înapoi, deoarece sferele ceramice creează vibrații care perturbă forța externă. De fapt, distruge lama de tăiere prin vibrațiile sacadate laterale pe care le creează”, spune Anderson.

Din ce a fost realizat materialul

Astfel, materialul are un al doilea mecanism de apărare. Încercarea de a-l tăia rupe sferele ceramice în fragmente mai mici, care sunt chiar mai dure și acționează ca un șmirghel foarte dur. „Așadar, mecanismul de atac face ca materialul să devină mai rezistent la atac”, spune Anderson.

Singura structură comparabilă în lumea naturală este diamantul, însă Proteus este mai ieftin și mai ușor, ceea ce îl face practic pentru o serie de aplicații, de la ușile de securitate și bariere, până la tălpile de pantofi sau protecția antebrațului pentru lucrători. Anderson crede că poate fi produsă în masă, deoarece nu există lipsuri de metale și ceramica din care este fabricat.

Cercetătorii au un brevet în așteptare pentru acest nou material indestructibil și speră să colaboreze cu partenerii din industrie, astfel încât să poată fi dezvoltat și lansat pe piață.