12 oct. 2020 | 15:42

Mașina care îți amintește de Trabantul din carton presat: e fabricată din deșeuri reciclate

ACTUALITATE
Mașina care îți amintește de Trabantul din carton presat: e fabricată din deșeuri reciclate

Planeta produce colectiv 2,1 miliarde de tone de deșeuri pe an. Pentru a demonstra că reutilizarea acestor deșeuri poate fi făcută într-un mod util, o echipă de studenți a Universității de Tehnologie din Eindhoven prezintă o mașină fabricată aproape în întregime din deșeuri.

Rezultatul este o mașină electrică cu aspect sportiv, numită Luca, cu o bază de in și plastic reciclat, în mare parte pescuit din oceane.

Caroseria, finisajul, ferestrele și interiorul sunt, de asemenea, realizate din materiale reciclate, inclusiv sticle din PET, ABS din plastic dur și deșeuri menajere.

Luca este eficientă și ecologică

Luca este o mașină compactă cu două motoare electrice în roțile din spate. Poate atinge o viteză maximă de 90 de kilometri pe oră și are o rază de acțiune de 220 de kilometri. Consumul poate fi convertit la aproximativ 180 de kilometri pe litru de benzină. În plus față de motoarele eficiente, acest lucru se datorează greutății reduse: mașina cântărește doar 360 kg fără baterii, adică cu mai mult de 50% din greutatea unei mașini comparabile.

masina reciclata - Luca

În plus, mașina are nevoie de baterii care ajung la șaizeci de kilograme, spre deosebire de sute de kilograme pentru alte mașini electrice.

Exteriorul este realizat din fibre de in combinate cu plastic care a fost pescuit din ocean. Deși plasticul stă în ocean, în cele mai multe cazuri, timp de câțiva ani și este de diferite tipuri, este capabil să ofere șasiului suficientă rezistență atunci când este combinat cu fibrele naturale.

Materialul este realizat în principal din sticle PET reciclate.

Caroseria mașinii este fabricată din ABS reciclat, un plastic dur utilizat în multe produse de larg consum, cum ar fi jucăriile, televizoarele și produsele din bucătărie.

Masina reciclata -Luca

Mașina își ia culoarea galbenă dintr-o folie – un film colorat – în loc de vopsea, care poate fi îndepărtat fără a lăsa reziduuri.

Acest lucru lasă plasticul pur și face procesul de reciclare final mult mai ușor. Geamurile laterale și din spate sunt, de asemenea, fabricate din material reciclat. O mulțime de deșeuri au fost folosite și în interior.

masina reciclata - Luca

De exemplu, Luca are două scaune personalizate foarte confortabile, ale căror perne constau dintr-o combinație de păr de cocos și păr de cal.

Țesătura din jurul lor este fabricată din PET reciclat, dar se simte și arată ca pielea naturală.

Echipa speră să-i facă pe oameni să conștientizeze comportamentul lor de consum și să contribuie astfel la dezvoltarea unei economii circulare.