Mărirea drastică a amenzilor de circulație, peste noapte: soluția pentru o Românie mai civilizată

Mărirea drastică a amenzilor de circulație, peste noapte: soluția pentru o Românie mai civilizată

Având în vedere modul în care progresează tratativele pentru alegerea unui nou guvern în România, deși subiectele par distincte, sunt șanse mari ca amenzile de circulație să crească cu aproximativ 50%.

În teorie, în țara noastră există o lege care corelează amenzile de circulație cu salariul minim. În ultimii ani, aplicarea respectivei legi a fost amânată de mai multe ori printr-o ordonanță guvernamentală. Din păcate, pentru că nu avem un guvern în funcțiune, sunt șanse mari ca de la 1 ianuarie 2020, amenda maximă pe care o poate primi un șofer să crească de la 2900 ded lei, echivalentul a 20 de puncte de amendă, până la 4400 de lei.

Experții în siguranța traficului sunt de părere că o creștere a amenzilor este cea mai bună soluție într-o țară ca a noastră, aflată pe prima poziție în clasamentul celor mai multe victime din accidente rutiere în Uniunea Europeană. Amenda mărită ar fi doar una dintre măsurile care ar trebui introduse în România pentru a reduce această problemă foarte gravă. Din păcate, conform experților citați de Ziare.com, în ultimii ani, guvernanții au optat să ignore victimele și să ”tragă tare” pentru obținerea de voturi prin măsuri populiste.

„O astfel de majorare a cuantumului amenzilor are un efect de reducere imediată. Cel puțin pe termen scurt, șoferii vor fi mai precauți să nu depășească viteza, să nu încalce regulile. E clar că această măsură este în regulă. Problema este că ne trebuie un program gândit national, subliniat și urmarit firul. Din păcate, nu se face asta in Romania.

Din păcate, politicienii gândesc într-un anumit fel, Poliția Rutieră, care este singura instituție care face ceva în direcția asta, este în continuu stresată și apasată – când face cate ceva, imediat apar reacții critice, când se duc șefii către șefii mai mari și ajung la politicianul mare li se spune „hai, mă, lasă-mă cu prostiile, ce nu s-a murit și până acuma?”. Replica pe care am auzit-o și care m-a afectat a fost când un politician i-a spus unuia care s-a dus cu niște propuneri „mă, știți ceva, voi numărați morții, noi numărăm voturile”, a atras atenția Titi Aur, directorul unei școli de condus preventiv. Cu alte cuvinte, dacă pun niște restricții, nu o să-i mai voteze lumea.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI