20 iul. 2020 | 07:00

Lupta online împotriva conspirațiilor despre coronavirus ia amploarea: ce face Google

ACTUALITATE
Lupta online împotriva conspirațiilor despre coronavirus ia amploarea: ce face Google

Google și Facebook sunt responsabile de răspândirea majorității conspirațiilor legate de coronavirus, iar acum se chinuie să repare problema.

Google schimbă un pic tactica în pandemie și încearcă să facă un lucru bun prin intermediul platformei sale de comercializat reclame. Gigantul din Mountain View a anunțat că va interzice toate reclamele despre conspirații care vizează coronavirus, tratamente, răspândire, sursă și nu numai.

Marii giganți din tech au mai făcut mici eforturi în această direcție în ultimele luni, dar este prima oară când Google a făcut un anunț expre pe acest subiect. Ideea de bază este simplă, niciun fel de reclamă nu va mai fi permisă de Google dacă informația pe care o prezintă sau la care face referire nu va fi fost în conformitate cu consensul științific din piață, al autorităților și instituțiilor medicale.

Cu alte cuvinte, diverse site-uri și aplicații nu mai pot face bani din reclame care profită de frica oamenilor și de dorința lor de a găsi o explicație pentru Covid-19, indiferent cât este de exagerată. Pe de altă parte, va pierde și Google niște bani, iar probabil că acesta este motivul pentru care au așteptat atât de mult să facă acest gest.

Pe lista conspirațiilor vizate sunt incluse scenarii conform cărora virusul a fost creat într-un laborator din China, că Bill Gates se află în spatele coronavirusului și că întreaga pandemie este o mare păcăleală.

Conform celor de la Bloomberg, Google va continua să mai facă bani din conspirații până la finele lunii, când vor intra în vigoare noile reguli și toate reclamele din acest spectru vor fi interzise. Dincolo de a interzice reclame noi cu conspirații despre coronavirus, compania americană va folosi o combinație de rețele neurale și angajați pentru a analiza atent reclamele și creatorii de conținut care vor să-i înșele sistemul. În cazul unor greșeli repetate pe acest subiect, Google este gata să rupă orice legătură cu diverse publicații, site-uri sau alte entități care vor să profite de pe urma pandemiei.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele