03 nov. 2020 | 16:57

Lumina artificială este o formă de poluare care trebuie luată în seamă

ACTUALITATE
Lumina artificială este o formă de poluare care trebuie luată în seamă

Lumina artificială ar trebui tratată la fel ca alte forme de poluare, deoarece impactul acesteia asupra lumii naturale s-a extins până la întreruperea sistemică, se arată într-un studiu.

Iluminarea artificială a planetei crește în rază și intensitate cu aproximativ 2% pe an, creând o problemă care poate fi comparată cu schimbările climatice, potrivit unei echipe de biologi de la Universitatea din Exeter.

Lumina artificială afectează nivelurile hormonale, ciclurile de reproducere, tiparele de activitate și vulnerabilitatea față de prădători într-o gamă largă de specii, conform datelor publicate în revista Nature Ecology and Evolution.

De la polenizarea redusă de insecte și copaci înmuguriți mai devreme în primăvară, până la păsările marine care zboară în faruri și broaște țestoase marine care rătăcesc în mod eronat pe uscat până la hoteluri luminoase în căutarea soarelui zorilor, studiul evaluează amploarea impactului iluminării artificiale, reunind 126 de lucrări anterioare într-o meta-analiză.

Ce efecte au luminile de pe străzi asupra naturii?

La toate speciile de animale examinate, au fost descoperite niveluri reduse de melatonină – hormon care reglează ciclurile de somn – ca urmare a luminii artificiale pe timp de noapte.

Modelele comportamentale au fost, de asemenea, perturbate atât în cazul creaturilor nocturne, cât și al celor diurne. Rozătoarele, care se hrănesc mai ales noaptea, erau active pentru o perioadă mai scurtă, în timp ce păsările au început să fie active mai devreme în timpul zilei.

Rezultatele nu au fost pur negative. Oamenii de știință au spus că specii din anumite locații au beneficiat de lumina nocturnă: unele plante au crescut mai repede și unele tipuri de lilieci au prosperat.

“Ceea ce se remarcă este cât de omniprezente sunt efectele. Efectele s-au găsit peste tot – microbi, nevertebrate, animale și plante”, a declarat Kevin Gaston, autor principal, profesor la Institutul de Mediu și Sustenabilitate al universității.

“Trebuie să începem să ne gândim la iluminat în felul în care ne gândim la alte presiuni sistemice mari, cum ar fi schimbările climatice”.

Imaginile prin satelit ale Pământului pe timp de noapte arată cât de repede se extinde geografic problema, dar luminile devin și mai intense, pe măsură ce becurile scumpe de chihlimbar sunt înlocuite de un număr mai mare de LED-uri albe strălucitoare și ieftine.

Acest lucru este biologic problematic, deoarece lumina albă are un spectru mai larg, asemănător luminii soarelui.

Spre deosebire de criza climatică, totuși, rezolvarea problemei iluminatului, mai degrabă ar economisi decât ar costa bani, însă acest lucru ar implica o schimbare a mentalității și a comportamentului de consum.