De ce ți se albește părul de la stres? Misterul rezolvat de cercetătorii Harvard

De ce ți se albește părul de la stres? Misterul rezolvat de cercetătorii Harvard

Cercetătorii au rezolvat un mister despre corpul uman și au descoperit care este legătura dintre stres și albirea părului.

De-a lungul timpului, stresul a fost văzut drept unul dintre cele mai importante motive pentru care părul oamenilor se albește înainte de termen. Acum, cercetătorii de la Harvard au găsit o legătură între cele două și au reușit să explice cum funcționează totul. Aceștia au arătat că, în timp, stresul poate accelera procesul de albire a firelor de păr.

Pe scurt, anumite celule nervoase reacționează la stres prin pomparea unor hormoni care „curăță” celulele pigmentare care dau culoare părului.

Cercetătorii de la Harvard au făcut descoperirea printr-o serie de experimente care au măsurat efectul pe care stresul îl are asupra culorii blănii unor șoareci. Astfel, aceștia au stresat animalele printr-o serie de metode.

Care este legătura dintre stres și albirea prematură a părului

Au ajuns la concluzia că „vina” este a unui set de nervi care alcătuiesc sistemul nervos simpatic. Astfel, acei nervi care pregătesc corpul de acțiune, ca răspuns la stimuli externi, pătrund în foliculii de păr, care conțin celule stem. În momentul în care noi fire de păr sunt create, unele celule stem se transformă în melanocite și capătă rolul de pigmentare. Cercetătorii au arătat ce legătură este în acest proces și albirea părului.

Testele au arătat că stresul poate influența sistemul nervos simpatic să pompeze în foliculii de păr un anumit tip de hormon, numit noradrenalină. Fluxul de noradrenalină ajuns aici are un efect puternic: hormonul transformă o cantitate uriașă de celule stem în melanocite. Numai că, ulterior, acestea încep să se îndepărteze de foliculii de păr și se sparg. Astfel, următoarea dată când foliculii încearcă să creeze fire de păr noi, rămân puține spre deloc celule stem care să genereze celule proaspete producătoare de pigmenți.

Oamenii de știință menționează că mecanismul este unul similar în ceea ce privește albirea părului legată de vârsta înaintată.

Sursa: the guardian