Ironie sau ajutor real? Agenția care spionează cetățeni îți spune cum să nu mai fii urmărit prin telefon

Ironie sau ajutor real? Agenția care spionează cetățeni îți spune cum să nu mai fii urmărit prin telefon

Agenţia de Securitate Naţională a Statelor Unite (NSA) a publicat un ghid despre modul în care pot fi reduse riscurile care vin odată cu partajarea locaţiei pe telefon.

În aprilie, Agenția a intrat în dezbaterea mesageriei sigure, recomandând ironic platforme criptate precum WhatsApp și Signal. Și în această lună NSA și-a publicat opiniile despre urmărirea locației telefonului mobil.

În ghidul său, avertizează că locația oricărui smartphone pornit poate fi urmărită chiar dacă e oprită. „Dispozitivele partajează în mod implicit date cu furnizorii de reţele şi comunicaţii mobile, iar aceştia primesc în timp real detalii legate de locaţia dispozitivului, ori de câte ori acesta se conectează la reţea. Asta înseamnă că un furnizor poate localiza un utilizator pe o rază foarte mare”, a declarat agenţia, citată de Adevărul.

Cât de mult reprezintă asta o problemă depinde de fiecare utilizator. Chiar dacă aceste îndrumări vizează mai degrabă reprezentanţi ai domeniului militar şi din serviciile de securitate de stat, sfaturile pot fi utile pentru oricine caută să limiteze expunerea datelor personale.

„Datele legate de locaţia unui utilizator pot fi extrem de valoroase şi trebuie protejate. Acestea pot dezvălui detalii despre numărul de persoane prezente într-o locaţie, deplasările utilizatorilor şi orele de aprovizionare, rutine zilnice (ale utilizatorilor sau organizaţionale) şi pot dezvălui relaţii care nu pot fi cunoscute altfel, între utilizatori şi locaţii”, potrivit agenţiei.

În acelaşi timp, un smartphone îşi poate dezvălui locaţia chiar dacă sistemul GPS şi serviciul de date sunt offline sau dezactivate – pe baza conexiunilor Wi-Fi şi Bluetooth. Acest lucru le oferă răuvoitorilor nenumărate ocazii de a-şi urmări ţintele, folosindu-se de conexiunile wireless, chiar dacă potenţialele victime nu folosesc activ o reţea Wi-Fi, a declarat NSA.

Ce putem face să limităm urmărirea dispozitivelor noastre

NSA sfătuiește toți utilizatorii să revizuiască periodic permisiunile de locație pe dispozitivele Android sau iPhone, să restricționeze aplicațiile pe care le instalează și să examineze cu atenție permisiunile pe care le oferă și să dezactiveze permisiunile de publicitate.

De asemenea, pentru cei care trăiesc și lucrează în țări mai restrictive sau în profesii cu risc ridicat, li se recomandă să utilizeze un VPN, să dezactiveze orice serviciu FindMyDevice și să restricționeze browserele pentru a adapta conținutul în funcție de locație.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: