Iohannis explică starea de urgență pentru România, de la școli la muncă

Iohannis explică starea de urgență pentru România, de la școli la muncă
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Klaus Iohannis a anunțat, pe 14 martie, că din 16 martie vom avea stare de urgență. A anunțat, în sfârșit, ce presupune și ce măsuri vor fi luate.

Iohannis a anunțat că, în condițiile pandemiei COVID-19, școlile vor rămâne închise, iar activitatea din învățământul preuniversitar şi universitar se suspendă. Totodată, sunt suspendate și verificările făcute de ITM la sediile companiilor, dat fiind că în perioada asta se recomandă mai ales telemunca pentru a evita răspândirea virusului. Iohannis a mai spus că, dacă va fi nevolie, se pot plafona, preţurile la medicamente, alimente de primă necesitate, utilităţi, carburanţi. Totodată, angajatorii vor fi sprijiniţi, iar angajaţii vor beneficia de protecţie socială.

Starea de urgență pentru România va fi activă pe întregul teritoriu al țării timp de 30 de zile. Măsurile vizează sănătatea publică, dar și îngrădirea exercitării unor drepturi și libertăți în scopul prevenirii.

„Starea de urgență permite autorităților să adopte gradual sau imediat măsuri precum închiderea granițelor, a unor restaurante, cafenele, cluburi. Poate fi interzisă, gradual, circulația rutieră, feroviară, aeriană pe diferite rute.”
Klaus Iohannis

Prevederile legii privind acordarea unor zile libere pentru părinți nu se aplică angajaților sistemului de apărare, unități sanitare și alte categorii. Totuși, aceste categorii au dreptul la majorarea salariului în situația în care celălalt părinte nu beneficiază de drepturile reglementate în această lege.

Iohannis a anunțat, totodată, că nu mai e necesară deplasarea la sediul instituțiilor pentru depuneri de cereri pentru alocare de prestații sociale. Vor putea fi depuse electronic.

Vor putea fi făcute angajări fără concurs – în structurile MAI, în unitățile sanitare și în serviciile de asistență socială. Materialele necesare vor fi cumpărate prin achiziție directă. Guvernul va anunța în curând pachetul de soluții pregătit.

Ce alte schimbări a anunțat Iohannis pe fondul pandemiei

Președintele a mai spus că a luat toate măsurile pentru a se putea face cu celeritate toate achizițiile de materiale necesare. El a mai spus că măsurile care au funcționat până acum au fost cele severe, de distanțare socială.

Iohannis a mai spus că, drept măsură de primă urgență, cu aplicare graduală, este și identificarea și rechiziționarea de stocuri, capacități de producție, medicamente utilizate.

„Sunt măsuri extreme, cu impact direct asupra vieții cotidiene. Ele vor avea un caracter temporar, însă sunt necesare acum pentru a preveni un rău mult mai mare în viitor. Tot ce facem se subsumează obiectivului primordial de a proteja viața oamenilor.”
Klaus Iohannis

Știre în curs de actualizare…

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: