HARTĂ Virusul a pornit din China, dar a suferit trei mutații: care a lovit Europa

HARTĂ Virusul a pornit din China, dar a suferit trei mutații: care a lovit Europa
Sursa foto: Stefan Heesch / Unsplash

Statele Unite ale Americii a ajuns să dețină acum recordul victimelor produse de infectarea cu virusul pornit din China. O cercetare recentă arată cum s-a răspândit virusul în lume.

Doctorul Peter Forster, genetician la Universitatea Cambridge și autor șef al studiului, susține că virusul a suferit mutații și sunt trei tulpini care s-au răspândit în lume. Totodată, el a spus că ritmul mutațiilor e mult prea alert ca să fie compusă corect o hartă genetică, dar pot fi identificat cele trei tulpini care au afectat majoritatea țărilor.

Cercetarea condusă de Forster a analizat primele 160 de genomuri ale virusului. Acestea au fost obținute din pacienți. Astfel, conform cercetătorilor, în Statele Unite ale Americii și Australia a fost descoperită tulpina cea mai apropiată de cea identificată în lilieci. Mai mult, în China, în Wuhan, a fost mai activă tulpina B (după cum au numit-o cercetătorii), și nu tulpina A, care face acum ravagii în SUA.

raspandire virus
Cum s-au răspândit cele trei tulpini în lume. Sursă: Metro

Totodată, în Europa au ajuns B și C. Ține însă cont că cercetarea e realizată pe date colectate între 24 decembrie 2019 și 4 martie 2020. E foarte probabil ca lucrurile să se fi schimbat în timp, mai ales că ritmul infectărilor a explodat în martie.

Versiuni ale tulpinei A, care au suferit mutații, au fost identificat în americani care au trăit în Wuhan. Iar tulpina B e întâlnit foarte mult în Asia de Est. În Europa, predomină însă tulpina C. A fost identificată în pacienți din Franța, Italia, Suedia și Marea Britanie.

raspandire virus lume

Virusul ar fi ajuns în Italia prin primul pacient german infectat

Cercetătorii susțin că virusul a ajuns în Italia prin prima infectare documentată pentru Germania (27 ianuarie). O altă transmitere în Italia e în conexiune cu un focar din Singapore. Mai jos găsești cele trei tulpini ale virusului.

Tulpina A

  • Cea mai apropiată de virusul identificat la lilieci şi pangolini
  • Considerată a fi rădăcina celor trei tulpini existente
  • Apărută în Wuhan, comună în SUA şi Australia

Tulpina B

  • Variaţia tulpinei A
  • Răspândită în China
  • A suferit două mutaţii faţă de tulpina A
  • Mutaţiile survin lent în China, dar rapid în afara ei

Tulpina C

  • Variaţie a tulpinei B
  • O mutaţie faţă de tulpina „părinte”
  • Răspândită în Europa şi Singapore
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: