03 apr. 2020 | 14:14

Guvernul, anunț pentru părinți: ce se întâmplă cu zilele libere în vacanța de Paște

ACTUALITATE
Guvernul, anunț pentru părinți: ce se întâmplă cu zilele libere în vacanța de Paște

A trecut ceva vreme de când școlile din România s-au închis din cauza pandemiei. Guvernul a promis acordarea unor zile libere pentru părinți în perioada în care școlile sunt închise.

Pe perioada în care școlile din România sunt închise, Guvernul a aprobat modul în care vor fi acordate zilele libere pentru părinții care sunt nevoiți să stea cu copiii la domiciliu. E valabil pentru părinții care au copii cu vârste de până la 12 ani și care nu au cine să-i lase.

De asemenea, legea permite doar unuia dintre părinți să primeacă zilele libere pentru această perioadă. Acestea se acordă doar după epuizarea tuturor opțiunilor prevăzute de legislație pentru desfășurarea activității și cu obligația asigurării continuității activității. Cu alte cuvinte, părinții își pot decala programul sau pot munci într-un orar flexibil.

Numai că nu era prevăzută și perioada în care copiii ar fi trebuit să fie în vacanță. Acum, Guvernul a venit cu precizări.

Ce se întâmplă de Paște cu zilele libere acordate părinților

Pentru a veni în întâmpinarea părinților care sunt nevoiți să stea cu copiii în această perioadă, Guvernul a prelungit perioada în care se plătesc zilele libere. Astfel, părinții care își supraveghează la domiciliu copiii în vârstă de până la 12 ani după instituirea stării de urgență vor beneficia de zile libere și în timpul vacanțelor școlare.

Următoarea vacanță e cea de Paște, iar legea a fost modificată astfel încât să cuprindă și această perioadă. Potrivit Ministerului Muncii, măsura era necesară în contextul restricționării drastice a circulației persoanelor în ultima perioadă, printr-o serie de ordonanțe militare, mai ales a persoanelor vârstnice, care se ocupau de supravegherea celor mici pe timpul zilei.

În cazul părinților care beneficiază deja de zilele libere acordate în baza Legii nr. 19/2020, prelungirea acestei perioadei se face din oficiu, angajatorul urmând să-i înștiințeze despre acest drept prin mijloace de comunicare electronice.

Pe toată această perioadă, părinții vor primi tot 75% din salariu. Legea spune că, pentru fiecare zi liberă, angajatorul acordă părintelui o indemnizație de 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Indemnizația este asimilată veniturilor din salarii și supusă impozitării și plății contribuțiilor, conform Codului Fiscal.