26 ian. 2020 | 11:33

Google, avertisment către clienții Apple: ce problemă are Safari

ACTUALITATE
Google, avertisment către clienții Apple: ce problemă are Safari

Google Chrome e, poate, cel mai cunoscut browser din lume. Dar, câteodată, compania parte din Alphabet se mai uită și alții. Și vine cu niște avertismente, de această dată pentru clienții Apple.

Google Chrome e browser-ul pe care-l folosesc mulți internauți. Între decembrie 2018 și decembrie 2019, de exemplu, browser-ul de la compania deținută de grupul Aljphabet a avut o cotă de piață uriașă.

Cifrele arată un procentaj de utilizare de 63,62% pentru Google Chroe. Safari de la Apple e abia pe locul al doilea, cu 17,68% și abia apoi vine Firefox, care are doar 4,39%. Chiar și așa, Google se mai uită și-n curtea vecinilor. Și, atunci când sunt probleme, îi arată cu degetul.

Așa s-a întâmplat luna trecută, când Google a avertizat Apple că există o serie de vulnerabilități la broswer-ul Safari și că acei utilizatori sunt extrem de expuși. Hai să vezi despre ce a fost vorba.

Browser-ul Safari de la Apple, arătat cu degetul de Google

În decembrie, Apple a reușit să rezolve mai multe bug-uri la browser-ul Safari, descoperite chiar de inginerii Google. Practic, acestea au descoperit mai multe lacune de securitate. Astfel, li s-ar fi permis altor terți să urmărească și să se pună la curent cu comportamentului de navigare pe internet al clienților Apple.

Documentul oficial, care cuprinde toate detaliile, va fi făcut public de Google în curând.  Toate aceste vulnerabilităţi au fost găsite într-un instrument proiectat pentru protejarea confidenţialităţii, care ar fi permis unor terţe părţi să obţină informaţii ”sensibile” despre obiceiurile de navigare ale utilizatorilor. Acestea ar fi fost găsite chiar în Intelligent Tracking Prevention (ITP), adică fix tehnologia anti-tracking, care s-a dovedit a fi deficitară.

E vorba de fix acea funcție care nu ar fi trebuit să le permită publicitarilor să-i urmărească atât de ușor pe utilizatori.  Google i-a informat pe cei de la Apple despre aceste probleme și au primit chiar mulțumiri pentru acest lucru. Inginerii lui Tim Cook ar fi rezolvat aceste probleme, fără să le facă publice.

De remarcat că nici browser-ul Chrome de la Google nu e mai breaz. A fost criticat în repetate rânduri pentru că are aceleași lacune de securitate. Săptămâna trecută, Google promitea că va urma exemplul Safari și Firefox și va bloca accesul terților la cookie-uri.

Numai că implementarea măsurii va dura cel puțin doi ani.