22 aug. 2020 | 11:13

Gadgeturile care pot detecta infectarea cu virusul înainte ca simptomele să apară

ACTUALITATE
Gadgeturile care pot detecta infectarea cu virusul înainte ca simptomele să apară

Fitbit a derulat un studiu pentru a vedea dacă dispozitivele sale pot detecta semnele timpurii ale infectării cu Covid-19. Acum transmite rezultatele sale preliminarii.

După 90 de zile de testare a peste 100.000 de participanți din SUA și Canada, dintre care 1.100 cu cazuri confirmate de Covid-19, Fitbit oferă vești bune. A dezvoltat un algoritm care să evidențieze cazurile potențiale înainte de debutul simptomelor, prin înregistrarea modificărilor subtile ale ritmului cardiac, respirației, activității fizice și calității somnului.

Până în prezent, compania a declarat că dispozitivele sale au putut detecta aproape jumătate din cazurile Covid-19 cu cel puțin o zi înainte ca participantul să fi raportat oricare dintre simptomele bolii, cum ar fi febra, tusea sau durerile musculare. Algoritmul este încă în curs de dezvoltare, însă acesta a funcționat cu o acuratețe de 70% sau o rată de rezultate fals pozitive de 30%.

Deși încă nedefinitivat, programul ar putea servi drept încurajare pentru testările și măsurile de izolare mai timpurii, înainte ca virusul să fie transmis.

Ce au măsurat dispozitivele Fitbit?

În mod concret, dispozitivele au putut arăta că, pe măsură ce simptomele încep, ritmul cardiac și respirația unei persoane devin mai accelerate. Acești indicatori au fost urmăriți cel mai bine noaptea, în timp ce organismul se afla în repaus, în unele cazuri fiind detectate semnale de avertizare timpurie cu aproape o săptămână înainte, a explicat Conor Heneghan, director de cercetare al Fitbit.

Compania a detaliat modul în care a instruit algoritmi de inteligență artificială pentru a anticipa dacă o persoană este bolnavă. Aceștia comparau înregistrările de respirație și modificările ritmului cardiac acumulate cu patru zile înainte. Indicatori precum vârsta, sexul și indicele de masă corporală au avut și ei un rol în determinarea necesității de spitalizare a persoanelor pe baza simptomelor raportate.

Rezultatele concrete pot face diferența

Studiul a constatat că 11% dintre persoanele care au avut rezultate pozitive la testele Covid-19 nu au prezentat simptome, 8,16% aveau nevoie de tratament spitalizat, iar mai puțin de 0,5% aveau nevoie de un ventilator.

Rezultatele mai grave au fost detectate în general la persoanele în vârstă, bărbați și cu un ritm cardiac crescut, iar simptomele precum dificultatea de respirație și voma au indicat nevoia de spitalizare, mai mult decât în cazul durerilor de gât și de stomac, a afirmat compania.

„De asemenea, am observat că cel mai frecvent simptom raportat de persoanele cu Covid-19 a fost oboseala, prezentă în 72% dintre participanții bolnavi. Aceasta a fost urmată de durerile de cap (65%), dureri musculare (63%), pierderea gustului și mirosului (60%) și tuse (59%). De remarcat este că febra a fost prezentă în doar 55% dintre cazuri, ceea ce indică faptul că măsurarea temperaturii nu este suficientă în a determina dacă cineva este sau nu infectat.”
Conor Heneghan

Mai multe teste de detectare a simptomelor Covid-19 au fost realizate cu ajutorul dispozitivelor portabile inteligente, însă rezultatele lor sunt încă incerte.