Gadgetul de care ai nevoie în București: te scapă de zgomot, dar poți sta și cu geamul deschis

Gadgetul de care ai nevoie în București: te scapă de zgomot, dar poți sta și cu geamul deschis

O echipă de cercetători din Singapore a dezvoltat o tehnologie de anulare a zgomotului, montată în cadrul ferestrelor. Ei spun că poate păstra liniștea în interior, chiar și atunci când geamurile sunt deschise.

Gadgetul se bazează pe același tip de tehnologie pe care o găsești într-o pereche de căști care anulează zgomotul. O serie de difuzoare mici emit unde sonore generate de un computer și un microfon pentru a anula sunetul din trafic, trenuri sau chiar avioane.

Astfel, zgomotele din exterior sunt blocate de propriile unde sonore ale dispozitivului. Aparatul are un microfon care recepționează sunetul înainte să intre în casă, apoi un algoritm îl analizează în timp real şi generează apoi un alt sunet care este emis prin difuzoarele sistemului şi care îl anulează pe cel extern.

Cum poate schimba acest dispozitiv viața la oraș

dispozitiv atenuare zgomot oras

Specialiştii vor acum să integreze această tehnologie în ferestre şi speră să obţină întreg sistemul la preţuri mici, pentru ca oricine să şi-l poată permite. „În locuri precum Singapore, vrem să menținem ferestrele deschise cât mai mult”, a declarat inventatorul Bhan Lam, cercetător la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore și autor al lucrării publicate în Scientific Reports.

Ideea este de a reduce utilizarea aerului condiționat și de a împiedica acumularea de aer închis, păstrând geamurile deschise. „Dacă stai în cameră, ai aceeași senzație ca atunci când apeși pe comutatorul căștilor care anulează zgomotul exterior”, a adăugat Lam.

Claxoane, maşini turate, lucrări de construcţie sau vecini gălăgioşi. Sunt zgomote pe care putem să nu le mai auzim, chiar dacă ţinem ferestrele deschise, cu ajutorul acestui sistem dezvoltat în Singapore. Mai ales în București, unde întotdeauna este agitație, chiar și noaptea, am avea mare nevoie.

Iar tehnologia de acum ar putea fi cuplată, în viitor, cu ce-a dezvoltat Ford: o cușcă de anulare a zgomotului pentru câini.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Futurism