Foști angajați Facebook acuză rețeaua că face rău umanității

Foști angajați Facebook acuză rețeaua că face rău umanității

Odată cu scrutinul alegerilor prezidențiale, angajații actuali Facebook, dar și cei care au plecat recent au dat declarații cu privire la numeroasele modalități prin care ei spun că platforma de socializare dăunează societății.

Inginerul software Max Wang a părăsit compania după șapte ani, luna aceasta, transmite BuzzFeed News. În timp ce pleca, el a postat un videoclip de 24 de minute și o notă de însoțire prin care îi îndemna pe colegii săi să analizeze mai atent ceea ce face Facebook în lume.

„Cred că Facebook face rău oamenilor la scară largă. Dacă reflectați puțin la asta, poate veți fi mai atenți la anumite aspecte.”
Max Wang

Angajații au o listă lungă de reclamații împotriva Facebook. Spre exemplu, Facebook ar fi refuzat să trimită donațiile angajaților către organizații care luptă contra rasismului, așa cum au făcut alte corporații tehnologice.

Mark Zuckerberg, care, la fel ca alți miliardari din Silicon Valley, a câștigat mai mult de la începerea izolării, le-a spus angajaților că Facebook nu va da donațiile din cauza recesiunii globale.

În plus, angajații s-au plâns în legătură cu modul în care conducerea refuză să abordeze răspândirea dezinformării pe platforma sa, ceea ce ar putea amenința legitimitatea alegerilor prezidențiale din 2020 ale SUA, dar și ale altor țări din întreaga lume.

Facebook, în particular, și social media, în general, fac rău societății

„Social media are suficientă putere pentru a deteriora nucleul societății noastre”, a scris inginerul Dan Abramov într-un memoriu intern. „Dacă credeți că exagerez, nu acordați destulă atenție a ceea ce se întâmplă în jurul vostru, mai ales în social media”, a completat el.

Facebook are o istorie controversată în ceea ce privește prejudecățile rasiale. Astfel, Facebook formează noi echipe interne dedicate studierii principalelor sale rețele sociale, printre care și Instagram, pentru prejudecăți rasiale. Facebook va studia în special dacă algoritmii săi antrenați să folosească inteligența artificială afectează grupuri precum oamenii de culoare, hispanicii, persoanele cu alte orientări sexuale etc.

Echipa va avea „sarcina de a asigura corectitudinea și dezvoltarea echitabilă a platformelor”, spune un purtător de cuvânt pe Facebook. „Vom continua să lucrăm îndeaproape cu echipa AI responsabilă de Facebook, pentru a ne asigura că avem în vedere potențialele prejudecăți de pe platformele noastre”, a completat el.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: