Florin Cîțu visează la creșterea economică din 2021, în cel mai prost moment

Florin Cîțu visează la creșterea economică din 2021, în cel mai prost moment

Într-o perioadă de maximă incertitudine pentru viitorul financiar al României, ministrul Finanțelor s-a aruncat să facă niște afirmații despre creștere economică din 2021.

În mod real, nimeni nu știe când se va încheia pandemia. Nimeni nu poate să facă o promisiune legată de relaxarea restricțiilor de circulație în țara noastră, decât sub forma unui gest inconștient, menit să calmeze populația. Probabil că, din aceeași categorie, fac parte și declarațiile recente ale ministrului Finanțelor. Într-o declarație recentă, oficialul a simțit nevoia să vorbească despre beneficiile semnificative ale creșterii economice din 2021.

Oficialul a insistat pe o creștere economică sub forma literei V, la Digi24. „Rămân la opinia mea că economia va avea o revenire în V. După această cădere bruscă va veni şi o revenire bruscă a economiei. Bineînţeles că nu va arăta la fel. Depinde foarte mult de implementarea măsurilor pe care le-am luat acum cât mai rapid şi după aceea să vedem măsurile de relansare a economiei”, a arătat Cîţu.

Deși foarte improbabilă, ministrul a citat și o revenire a economiei din România în a doua jumătate a acestui an. „Scăderea economică depinde acum de estimări. Apar mai multe estimări. Şi la noi în prima fază arată rău faţă de estimarea pe care o aveam pentru anul acesta. Faţă de creşterea economică este o scădere abruptă. Intrăm în teritoriul de recesiune dar ăsta este efectul a ceea ce se întâmplă acum. Vă spun că anul acesta o să avem un reviriment al economiei chiar începând cu iulie-august”, a spus ministrul Finanţelor.

Fără să vină neapărat cu un argument convingător vizavi de motivele pentru care crede că vom avea parte de o creștere economică în 2021, Cîțu a folosit ipoteticul eveniment economic ca pe o soluție salvatoare. „După ce tragem linie înseamnă că vom avea doi ani cu zero. Asta înseamnă. Dar ceea ce pierdem anul acesta vă spun că, potrivit estimărilor mele, vom recupera anul viitor, dacă trecem cu bine şi dacă respectăm starea de urgenţă. Vă spun este pentru binele nostru”, a spus Florin Cîţu.

În cazul în care ai trăit sub o piatră, ministrul Finanțelor ne atrage atenția asupra faptului că ne confruntăm cu o criză medicală. „Problema noastră acum este lupta cu această criză care ne pune în această situaţia de a ţine oamenii acasă şi de a menţine economia. Planul doi, de a ne reface după şoc, este mult mai uşor pentru că sunt multe momente prin care omenirea a trecut, de revenire, şi avem exemple cum să ne revenim. Dificil este acum. Ce facem acum, cum menţinem astăzi oamenii sănătoşi şi economia să funcţioneze.

Dacă trecem peste acest moment, vă spun că o să fie mult mai uşor şi veţi vedea rezultate imediate. Acum trebuie să nu ne pierdem concentrarea. (…) Dacă trecem cu bine şi sănătoşi de această perioadă, revenirea va fi mai uşoară pentru că avem instrumentele. Ştim. Am trecut prin mai multe crize economice şi aceasta este o criză economică. Astăzi este o criză de sănătate şi nu aveam pregătite instrumentele pentru aşa ceva”, a subliniat ministrul Finanţelor. Rezervările lui Cîțu s-au rezumat în începutul acestui paragraf, ”dacă trecem peste acest moment”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI