17 nov. 2020 | 16:48

Postările de Facebook care te mint vor fi verificate: cum funcționează mecanismul și-n România

ACTUALITATE
Postările de Facebook care te mint vor fi verificate: cum funcționează mecanismul și-n România

Facebook a adus și-n România mecanismul prin care postările vor fi verificate, iar cele care dezinformează vor fi marcate ca atare.

Facebook, la fel ca alți giganți digitali, e pusă sub presiune și i se cere insistent să facă mai multe pentru a elimina informațiile fake news și postările care manipulează. În lupta cu un astfel de conținut, compania lui Mark Zuckerberg a decis să apeleze la surse de încredere precum AFP.

Astfel, a fost gândit un mecanism care prevede verificarea independentă a postărilor. Iar acest program se aplică de acum și-n România.

Cum verifică Facebook informațiile false

În primă fază, un ziarist al agenției franceze de presă AFP – un examinator al informațiilor certificat prin Rețeaua Internațională de Verificare a Faptelor – va verifica conținutul postat pe Facebook.

Atunci când un examinator al informației evaluează o postare ca fiind falsă, Facebook o prezintă mai jos în News Feed, reducând în mod semnificativ distribuția acesteia. Acest lucru împiedică răspândirea informației false și reduce numărul de oameni care o pot vedea.

În plus, paginilor și domeniilor care distribuie în mod repetat știri false li se va reduce activitatea de distribuire și li se va elimina capacitatea de a genera bani și de a face publicitate. Iar atunci când o postare a fost marcată ca fiind falsă, Facebook avertizează persoanele care văd postarea sau încearcă să o distribuie.

Dacă, spre exemplu, consideri că ți s-a făcut o nedreptate, atunci te poți adresa Facebook. Mecanismul prevede faptul că utilizatorii vor putea face apel la deciziile Facebook, iar rețeaua de socializare îi va pune în legătură cu verificatorii independenți care au marcat respectivele postări ca fiind contrare condițiilor de utilizare a rețelei.

“Suntem încântați să lansăm în România, alături de AFP, programul nostru de verificare independentă a informației. Lupta împotriva știrilor false este o responsabilitate pe care o luăm în serios, de aceea lucrăm constant la modalități de stopare a răspândirii dezinformării pe platforma noastră. AFP este partenerul nostru – cheie pentru verificarea informației, având jurnaliștii în teren în întreaga lume. Așteptăm cu nerăbdare ca parteneriatul nostru să continue pe măsură ce ne extindem în România,” a declarat Jakub Turowski, Head of Public Policy pentru Polonia, statele Baltice, România și Bulgaria.

“Lansarea programului de verificare independentă a informației AFP survine la două luni din momentul în care am inițiat verificarea digitală în limba germană. Aceasta subliniază angajamentul agenției de a contracara dezinformarea în mediul online și validează încă odată expertiza noastră în domeniu. Odată cu lansarea programului în România, programul va cuprinde 18 limbi la nivel global, dintre care 15 țări europene,” a spus Christine Buhagiar, Director Regional pentru Europa.