07 oct. 2020 | 16:06

Facebook tocmai le-a interzis: aceasta e una dintre cele mai importante decizii

ACTUALITATE
Facebook tocmai le-a interzis: aceasta e una dintre cele mai importante decizii

Facebook a anunțat că va interzice grupurile și conturile care susțin în mod deschis teoria conspirației, QAnon.

Facebook a anunțat marți că va elimina “orice pagini Facebook, grupuri și conturi Instagram care reprezintă QAnon, chiar dacă nu postează conținut violent”.

Administratorii grupurilor Facebook interzise vor avea, de asemenea, conturile personale dezactivate.

O politică mai dură pentru rețele sociale mai sigure, promite Facebook

Facebook afirmă că schimbarea este o actualizare a politicii lor, care inițial elimina doar conturile legate de teoria conspirației care conțineau postări instigatoare la violență.

Rețeaua socială a reprimat deja QAnon și alte “mișcări sociale militarizate” pentru a le împiedica să folosească platforma pentru a-și promova și organiza acțiunile.

Gigantul rețelelor de socializare a eliminat peste 1.500 de pagini și grupuri pentru QAnon în prima lună după introducerea politicii în august.

De asemenea, a luat măsuri pentru a reduce acoperirea a mii de conturi Instagram prin limitarea recomandărilor, prevenirea anunțurilor și reducerea apariției acestora pe fluxurile de știri din rețelele de socializare.

Dar, în cadrul noii politici, Facebook a pus accentul pe profilurile care “reprezintă” și susțin în mod deschis teoria, mai degrabă decât pe conținutul individual. Conturile care doar se referă la QAnon într-un grup axat pe diferite subiecte nu vor fi neapărat supuse unei interdicții.

Compania a avertizat, de asemenea, că “această misiune va necesita timp și va trebui să continue în următoarele zile și săptămâni”.

“Echipa noastră de operațiuni pentru organizații periculoase va continua să aplice această politică și să detecteze proactiv conținutul pentru eliminare în loc să se bazeze pe rapoartele utilizatorilor”.

Criticii au acuzat anterior Facebook că nu au făcut suficiente pentru a combate dezinformarea și ura online.

În iulie, Twitter a interzis mii de conturi legate de QAnon și a spus că va înceta să recomande conținut legat de teoria conspirației pentru a preveni “vătămarea offline”.

Între timp, Reddit a început să elimine grupuri în 2018 și a evitat în mare măsură o prezență notabilă QAnon pe platformă.

Ce este QAnon?

Deși mișcarea QAnon nu a apărut acum, ea a rămas foarte mult timp neobservată, așa că efectele ei s-au amplificat recent, odată cu utilizarea din ce în ce mai frecventă a rețelelor de socializare pentru scopuri de informare.

Atât doar că gruparea QAnon dezinformează. Pe scurt, QAnon formulează tot felul de idei conspiraționiste care induc în eroare publicul și, în general, instigă la violențe împotriva anumitor grupuri targetate.

Manipularea și influența acestei grupări a ajuns până la infiltrarea în anumite mișcări care promovează cauze sociale, precum cea împotriva traficului de copii.

Originile acestei mișcări, din câte se speculează, ar putea fi regăsite în suporterii lui Donald Trump, însă pe membrii ei vei putea recunoaște chiar și în România, după simbolul Q, pe care îl poartă cu mândrie.

În timp ce credințele acestui grup sunt cel puțin nostime, ele sunt cu adevărat periculoase și se propagă ușor, atât în mediul online, cât și în cel offline.

În aceste condiții, astfel de acțiuni ale marilor rețele de socializare sunt mai mult decât binevenite; necesare pentru stoparea fluxului de știri false, dezinformare și instigare la violență.