Facebook în România, raiul amatorilor de conspirații: grupările QAnon fac valuri în online

Facebook în România, raiul amatorilor de conspirații: grupările QAnon fac valuri  în online

QAnon este o grupare de extremă dreapta, amatoare de conspirații, care devine din ce în ce mai vocală în online, chiar și în România. Cei de la Facebook fac eforturi să o elimine.

Internetul este raiul extremiștilor și nimic nu este mai trist decât să vezi valuri întregi de conspirații postate pe canale publice de Facebook. QAnon este doar cea mai recentă comunitate de susținători pasionați ai unor teorii ale conspirației.

Conform unui raport publicat de Guardian, România s-a strecurat într-un grup foarte ”select” format din 15 țări în care există comunități dedicate principiilor de dreapta din QAnon. Raportul publicației britanice vine la aproximativ o săptămână după ce Facebook a eliminat o mică rețea de conturi pro-Trump care opera din România. Aceasta făcea eforturi semnificativ pentru a facilita realegerea lui Donald Trump la alegerile din noiembrie.

Guardian a documentat peste 160 de grupuri, pagini și conturi QAnon pe Facebook și Instagram cu peste 4,5 milioane de urmăritori. Comunitățile QAnon de pe Facebook cresc și ca urmare a faptului că platforma Twitter a înăsprit regulamentul privind conținutul și a restricționat conturile dedicate teoriei conspirației.

La acel moment, surse anonime au spus pentru New York Times că Facebook plănuiește să facă pași similari. Între timp, algoritmul de recomandări al Facebook a continuat să promoveze grupuri QAnon utilizatorilor, iar unele grupuri au crescut într-o manieră explozivă. QAnon se referă la teoria conspirației propagată pe rețelele de socializare, iar adepții cred că Donald Trump duce un război secret împotriva ”statului profund”, format din democrați și celebrități de la Hollywood.

În urmă cu aproximativ o lună, la finele lunii iunie, Guardian menționat că discutăm de aproximativ 100 de pagini de Facebook grupate în jurul crezului QAnon. La acestea se adăugau profiluri, grupuri și alte pagini publice pe Facebook și Instagram. Numărul total al urmăritorilor acestor valori la nivel global era atunci de aproximativ 3 milioane. Pe 9 august, a crescut cu 34%, la peste 4 milioane, în timp ce diverse grupuri QAnon includ până la 200.000 de membri.

”Chiar săptămâna trecută, am eliminat un mare grup cu afiliații QAnon pentru încălcarea politicilor noastre de conținut, am eliminat o rețea de conturi pentru încălcarea politicilor noastre împotriva comportamentului neautentic coordonat. Avem echipe care evaluează politicile noastre împotriva QAnon și care explorează în mod curent acțiuni suplimentare pe care le putem lua”, a explicat un purtător de cuvânt al Facebook.

Pe termen lung, Facebook ia în considerare, în ceea ce privește QAnon, o abordare similară cu politicile cu privire la propaganda antivaccin. O astfel de abordare cel mai probabil ar implica eliminarea grupurilor din rezultate la căutare și din algoritmii de recomandare. Din păcate, nu știm când sau dacă se va implementa vreodată. 

Citește și: