13 oct. 2020 | 16:05

Facebook a anunțat o donație imensă pentru centrul care a creat computerul modern

ACTUALITATE
Facebook a anunțat o donație imensă pentru centrul care a creat computerul modern

Bletchley Park a fost locul în care Alan Turing și o echipă de hackeri din Al Doilea Război Mondial au spart mașinăria Enigma a Germaniei și au ajutat la salvarea lumii de tirania nazistă. Acum, Facebook îl ajută să supraviețuiască.

Site-ul este acum un muzeu popular, dar se confruntă cu un deficit de venituri de 2 milioane de lire sterline (2,6 milioane de dolari) din cauza pierderilor din turism cauzate de pandemia COVID-19. Acum, Facebook a anunțat că va dona un milion de lire sterline pentru organizația de caritate Bletchley Park Trust care gestionează site-ul.

Într-o postare pe blog, Mike Schroepfer, CTO-ul Facebook, a scris că Facebook s-a simțit „norocos” să fie implicat în acest proiect și că compania „pur și simplu nu ar exista astăzi” fără realizările sale. „Lucrarea celui mai strălucit savant al său, Alan Turing, încă inspiră astăzi zeci de mii de ingineri și cercetători”, a adăugat el.

Ce se va întâmpla cu muzeul, datorită Facebook

Odată cu pierderea de turiști, Bletchley Park se confrunta cu posibilitatea de a concedia o treime din forța de muncă sau aproximativ 35 de angajați. Acum, pe lângă donația de pe Facebook, trustul a primit 447.000 de lire sterline din fondul de recuperare a culturii din Marea Britanie, ceea ce înseamnă că a reprezentat două treimi din deficitul său într-o singură zi. „Cu acest sprijin semnificativ, Bletchley Park Trust va fi mai bine poziționat pentru a opera în „lumea nouă” și pentru a-și menține ușile deschise pentru generațiile viitoare”, a declarat CEO-ul Ian Standen.

Facebook are dreptate că probabil își datorează existența Bletchley Park, deoarece lucrările de pe site au pus bazele codării și computerelor. Cea mai faimoasă realizare a sa a fost spargerea versiunilor avansate ale mașinii naziste Enigma, o faptă despre care mulți cred că a scurtat durata celui De-al Doilea Război Mondial și a salvat nenumărate vieți. A fost, de asemenea, locul de naștere al primului computer digital din lume, Colossus, și site-ul în care Alan Turing a dezvoltat conceptele fundamentale din spatele informaticii, inteligenței artificiale și alte tehnologii care conduc lumea astăzi.

Un alt gigant tehnologic, Google, are legături cu Bletchley Park, după ce a donat anterior 550.000 de lire sterline (850.000 de dolari) pentru o renovare de 15 milioane de lire sterline. Gigantul tehnologic găzduiește, de asemenea, conținut Bletchley Park, inclusiv imagini și mărturii, pe site-ul său Google Cultural Institute.

În mod ironic, Facebook susține un site care a contribuit la înfrângerea nazismului – la doar câteva zile după ce a interzis, în cele din urmă, negarea Holocaustului. Compania a menționat că are peste 3.000 de angajați în Marea Britanie, cu peste jumătate care lucrează în posturi de inginer. „Realizările istorice ale lui Alan Turing și ale echipei Bletchley ne-au ajutat foarte mult pe toți, inclusiv pe Facebook, și suntem încântați să ajutăm la păstrarea acestei case spirituale a computerelor moderne”, a declarat vicepreședintele Facebook Europa, Steve Hatch.