Cum a ajuns inteligența artificială să „știe” cât te ține un plin la o mașină electrică

Cum a ajuns inteligența artificială să „știe” cât te ține un plin la o mașină electrică

Mașina ai cumpărat-o. Stația de încărcare o găsești. Dar cum știe computerul unui automobil electric să-ți spună „cât ține bateria” după o încărcare? Din fericire, există tehnologii care pot ajuta.

Arsen Sagoian, Machine Learning Software Engineer în cadrul Porsche Engineering Romania și doctorand la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, a explicat în articolul următor cum e folosită inteligența artificială pentru a estima autonomia unei mașini electrice.

Știm deja că precizia în estimarea autonomiei unui vehicul electric poate cauza îngrijorări serioase. Deși mașinile electrice sunt inteligente și eficiente, infrastructura de încărcare este în continuare considerabil subdezvoltată, iar marja de aproximare pe care ne puteam permite să o avem, fără consecințe importante, pentru un vehicul cu combustie internă, nu mai este permisă în acest caz.

Precizia este crucială pentru o mașină care are o baterie foarte grea (compensând destul de mult pentru greutatea redusă a motorului său) și este influențată semnificativ de factori precum vremea, traficul aglomerat sau chiar comportamentul individual al șoferului.

Câtă vreme oamenii sunt încă îngrijorați de modul în care s-ar putea comporta mașina lor și au dificultăți în a-și planifica drumurile lungi, este greu să treci de la o etapă de adopție timpurie la o etapă masă critică de adopție.

Infrastructura se dezvoltă, într-adevăr, dar ritmul său de dezvoltare nu-l putem controla și influența prea mult. Cea mai bună variantă pe care o avem pentru a-i liniști pe utilizatori și pentru a le permite mașinilor lor să-i ducă în siguranță din punctul A până în punctul B este să fim cât se poate de riguroși atunci când estimăm autonomia.

Cu multe variabile de luat în considerare, unele dintre ele dinamice, estimarea exactă a autonomiei vehiculelor electrice nu este o treabă simplă, așa că facem ceea ce facem întotdeauna la Porsche Engineering din Cluj – și introducem inteligența artificială în ecuație.

Cum poate fi folosită inteligența artificială pentru a estima autonomia unei mașini electrice

Îi încurajăm pe șoferi și le oferim mai mult control instalând instrumente inteligente la bordul vehiculelor lor, instrumente care le permit, de exemplu, să-și planifice itinerariile cu precizie, încă înainte de plecare.

Suntem capabili să le spunem, pe baza destinației pe care o aleg, care sunt rutele pe care trebuie să le urmeze pentru a putea reîncărca bateria la nevoie, care sunt orele de plecare cele mai potrivite pentru a evita blocajele în trafic și a utiliza cel mai bine energia bateriei, dar și care poate fi durata călătoriei lor, în funcție de diferitele ore de plecare din timpul unei zile.

Desigur, vorbim aici despre călătorii mai lungi, nu despre drumurile noastre de zi cu zi, prin oraș. Dar cu toții ne dorim ca mașinile electrice pe care ni le cumpărăm să ne poată satisface toate nevoile legate de călătorii, așa cum o fac cele cu motoare cu ardere internă. Și, din această perspectivă, nu  ni se pare în regulă să facem compromisuri cu privire la orele de plecare.

Pregătiri care pot fi meticuloase, de durată și cam prea complexe pentru niște simple escapade de weekend – pentru că nu ne place să ne gândim prea mult la o călătorie scurtă la munte sau să planificăm prea în detaliu o ieșire cu copiii – devin foarte simple cu ajutorul inteligenței artificiale și al instrumentelor noastre de estimare a autonomiei.

Acestea evaluează permanent setul complex de factori de influență care afectează autonomia unui vehicul electric EV și colectează date în timp real dintr-o varietate de surse, fapt care le permite să-și sporească acuratețea predicțiilor.

Factorii de influență sunt, pe de o parte, constanți – cum ar fi tipul de vehicul și de baterie, tracțiunea, numărul de pasageri, greutatea, infrastructura rutieră, modul de reîncărcare, disponibilitatea punctelor de reîncărcare etc. Acestora li se adaugă unii variabili, cum ar fi bateria în sine, comportamentul șoferului, itinerariul, fluența traficului etc. Totodată, datele sunt suplimentate cu unele dinamice de la hărți online, portaluri meteo, informații despre trafic și de la monitorul bateriei, precum și modelul mașinii și comportamentul șoferului.

Sună mult și este mult, așa că îți poți imagina ușurarea pe care o resimte oricine când nu mai trebuie să facă o sumedenie de calcule și se poate baza în siguranță pe AI. La Porsche Engineering, am încorporat deja toate aceste cunoștințe în instrumentele de bord care se instalează pe unele modele electrice de top.

Acestea sunt capabile să simplifice experiența șoferului și să-i permită acestuia să se concentreze asupra aspectelor mai plăcute ale condusului, cum ar fi puterea imensă de demaraj a motoarelor electrice sau liniștea minunată din habitaclu. Facem toate acestea cu ideea clară că astfel contribuim semnificativ nu numai la prezentul industriei auto, ci și la viitorul său, oferind oamenilor mai multe motive pentru a se îndrăgosti de vehiculele electrice.

Citește și: