Ai o melodie în cap, la propriu. Dispozitivul îți pune muzică în cap, ca s-o asculti fără căști

Ai o melodie în cap, la propriu. Dispozitivul îți pune muzică în cap, ca s-o asculti fără căști

Imaginează-ți o lume în care te afli în propria ta bulă de sunet. Poți să asculți melodiile preferate, să te joci cu sunetul la maximum, să te uiți la un film sau să asculți indicațiile de navigare în mașină – totul fără a-i deranja pe cei din jur.

Aceasta este posibilitatea prezentată de “sound beaming”, o nouă tehnologie audio futuristă de la Noveto Systems, o companie israeliană.

Noveto Systems a lansat astăzi un dispozitiv desktop care transmite sunetul direct către un ascultător fără a fi nevoie de căști.

Soundbeaming

Senzația de ascultare este direct dintr-un film SF. Sunetul 3-D este atât de apropiat încât pare că ar fi în urechile tale, în față, deasupra și în spatele lor.

Noveto se așteaptă ca dispozitivul să aibă o mulțime de utilizări practice, de la a permite lucrătorilor de la birou să asculte muzică sau conferințe telefonice fără a-i întrerupe pe colegi până la a lăsa pe cineva să joace un joc, un film sau muzică fără a-i deranja pe ceilalți.

Lipsa căștilor înseamnă că este posibil să auzi clar și alte sunete care se aud în jurul tău.

Cum funcționează sistemul sound beamer?

Tehnologia utilizează un modul de detectare 3-D, care localizează și urmărește poziția urechii trimițând sunete prin unde ultrasonice pentru a crea “pachete de sunet” către urechile utilizatorului.

Sunetul poate fi auzit în stereo sau într-un mod 3-D spațial care creează un sunet de 360 de grade în jurul ascultătorului, conform companiei.

Dar chiar și CEO-ului Christophe Ramstein îi este greu să pună conceptul în cuvinte. “Creierul nu înțelege ceea ce nu știe”, a spus el.

Prin schimbarea unei setări, sunetul poate urmări ascultătorul când își mișcă capul. De asemenea, este posibil să ieși din calea fasciculului și să nu auzi nimic, ceea ce creează o experiență suprarealistă.

“Nu trebuie să spuneți dispozitivului unde vă aflați. Nu se transmite într-un singur loc exact”, a spus Ayana Wallwater, Manager de produs SoundBeamer.

“Te urmărește oriunde te duci. Deci este personal pentru tine – te urmărește și îți pune să asculți ce vrei în capul tău”.

“La asta visăm. O lume în care obținem sunetul dorit. Nu trebuie să îi deranjați pe ceilalți, iar alții nu trebuie să fie deranjați de sunetul pe care îl ascultați dvs. Dar poți interacționa în continuare cu ei”, a adăugat Wallwater.

Deși conceptul de transmisie a sunetului nu este nou, Noveto a fost primul care a lansat tehnologia, iar dispozitivul lor de birou SoundBeamer 1.0 va fi primul produs de larg consum.

Ramstein a spus că o versiune mai mică a prototipului va fi gata de lansare pentru consumatori, la timp pentru Crăciunul 2021, așa că poți să-ți faci deja lista de cadouri pentru anul viitor.

Etichete: