Dilema la care nu s-a gândit nimeni are un răspuns: cine poluează mai mult, bogații sau săracii?

Dilema la care nu s-a gândit nimeni are un răspuns: cine poluează mai mult, bogații sau săracii?

În ultimii 30 de ani, procentul celor mai bogați oameni din populația globală a emis de două ori mai mult carbon în atmosferă decât întreaga cea mai săracă jumătate a planetei.

Cele 64 de milioane de oameni care alcătuiesc 1% la nivel mondial sunt responsabili pentru aproximativ 15% din toate emisiile de carbon între 1990 și 2015, potrivit noii cercetări a Oxfam. Între timp, cei 3,1 miliarde de oameni din jumătatea cea mai săracă a lumii au emis doar 7%.

Aceasta este o puternică inegalitate care este, în primul rând, responsabilă pentru impactul devastator al schimbărilor climatice.

„Acum este momentul să ascultăm, să ne integrăm cunoștințele și să acordăm prioritate salvării naturii pentru a ne salva pe noi înșine”

Noua cercetare Oxfam sugerează că cele mai bogate națiuni din lume vor trebui să-și transforme radical – și să curețe – infrastructura și economiile lor, dacă noi, ca planetă, trebuie să îndeplinim obiectivele stabilite prin acordul climatic de la Paris din 2015.

În caz contrar, vor înghiți întregul buget de carbon alocat planetei, fără să ofere altor țări sau părților  globului spațiu pentru a se dezvolta în continuare. Bugetul de carbon reprezintă limita emisiilor cumulate de gaze cu efect de seră pe care omenirea le poate produce înainte de a face creșteri catastrofale de temperatură inevitabile.

Astfel, acele națiuni ar putea fi nevoite să aleagă între a-și atenua sărăcia, fie de a proteja clima, toate pentru că nu li s-a acordat spațiu de mișcare, a declarat pentru AFP Tim Gore, șef de politici, advocacy și cercetare la Oxfam. „Este o dihotomie falsă să sugerăm că trebuie să alegem între creșterea economică și (remedierea) crizei climatice”, spune Gore.

Așadar, în ciuda unei scăderi accentuate a emisiilor de carbon din cauza izolării din perioada pandemiei, lumea rămâne pe ritmul de încălzire cu câteva grade în acest secol, amenințând țările sărace și în curs de dezvoltare cu întreaga gamă de dezastre naturale.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: