17 nov. 2020 | 10:00

Dezastrul pandemiei, în concedieri și tăieri de salarii: cum arată afacerile din România

ACTUALITATE
Dezastrul pandemiei, în concedieri și tăieri de salarii: cum arată afacerile din România

Criza economică din România abia a început, iar adevăratele efecte își vor face simțită prezența în 2021. Foarte mulți foști angajați își caută însă de lucru, deja.

În construcții, se lucrează într-un ritm mai agresiv decât înainte de pandemie. Ca urmare, managerii care activează în acest domeniu sunt cei mai relaxați. La polul opus se află administratorii din HoReCa. Din cauza restricțiilor impuse de autorități, nu au nicio siguranță legată de momentul în care își vor redeschide restaurantele, cafenelele și alte afaceri.

Nu mai puțin de 82% dintre managerii din țara noastră consideră că economia este afectată de criza generată de coronavirus, cu 7% mai mult decât în cel de-al doilea trimestru, arată studiul Confidex, realizat de către firma de cercetare Impetum Group.

Dintre ei, 21% confirmă că au recurs deja la concedieri, cu 6% mai mult decât în cel de-al doilea trimestru al acestui an. Aproximativ 18% au apelat la tăieri de salariu pentru a-și menține activitatea în parametrii rezonabili și pentru a nu-și închide firma. Valoarea este cu 7% mai mare în comparație cu trimestrul doi din 2020.

Ca o confirmare a faptului că dezastrul este la început, 75% dintre manageri sunt de părere că șomajul nu va merge decât în sus în următoarele luni. Mai mult decât atât, problemele financiare majore vor duce la o creștere a inflației și, implicit, la scăderea leului în fața euro.

Dincolo de aceste particularități de fond, aproximativ 43% consideră că propria companie este afectată de criză, cu 3% peste nivelul consemnat în trimestrul al doilea. În același timp, 45% se confruntă cu scăderea vânzărilor și a comenzilor, cu 6% peste nivelul înregistrat în al doilea trimestru al acestui an.

Trendul este clar într-o direcție negativă, cu consecințe grave pe termen mediu și lung. Nu prea se întrezărește nimic optimist. Dincolo de problemele înregistrate mai sus, pe lista surselor de stres a administratorilor de afaceri se mai numără lipsa forței de muncă – 27%, lipsa predictibilității – 22%, adaptarea la noile realități – 21%, lichiditățile – 20% sau menținerea companiei pe linia de plutire – 13% și accesul la finanțare – 9%. Aproximativ 12% dintre cei intervievați au insistat pe creșterea costurilor de producție.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele