14 aug. 2020 | 13:45

Descoperirea care se poate dovedi cea mai importantă armă în lupta cu virusul

ACTUALITATE
Descoperirea care se poate dovedi cea mai importantă armă în lupta cu virusul

Oamenii de știință cred că au identificat un punct slab în SARS-CoV-2, coronavirusul care provoacă COVID-19. Ei cred că pot exploata această slăbiciune pentru a face noi tratamente.

Totul se rezumă la o regiune minusculă chiar lângă proteinele virusului, care se fixează pe noi celule gazdă, potrivit cercetărilor publicate săptămâna trecută în revista ACS Nano.

Explicarea acestui punct slab al virusului necesită un pic de cunoștințe în biochimie. Însă oamenii de știință de la Universitatea Northwestern sugerează, pe scurt, că vizarea acestui punct slab ar putea face virusul inert.

Ce înseamnă, de fapt, acest „călcâi al lui Ahile” al virusului

Poate fi dificil de conceptualizat, dar interacțiunile microscopice dintre molecule, proteine ​​și celule într-adevăr se pot reduce la electrostatice. Încărcăturile opuse se atrag și, ca și sarcinile, se resping reciproc, la fel ca pe un magnet.

Ei bine, această regiune minusculă de pe coronavirus, situată la doar 10 nanometri de proteina care se fixează pe celulele unei victime, are o încărcare pozitivă.

Astfel, deoarece receptorii de pe celulele noastre vizate de virus au o sarcină negativă, cei doi sunt atrași de această forță electrostatică și creează o legătură strânsă care permite, în cele din urmă, virusului să infecteze celula.

Această regiune cu punct slab fusese ascunsă la o vedere simplă: 10 nanometri este o dimensiune imposibil de mică pentru om, dar s-a folosit o luminozitate destul de mare, atunci când vine vorba de interacțiuni electrostatice. Așa că este posibil ca alți cercetători să fi presupus că este prea departe pentru a fi relevantă, însă acum s-a descoperit, în urma acestui studiu.

Oamenii de știință din spatele descoperirii și-au testat activitatea prin blocarea regiunii cu o moleculă încărcată negativ, care împiedică apoi coronavirusul să poată viza o celulă gazdă. Dar, din păcate, transformarea acelei molecule într-un tratament propriu-zis va fi o muncă dificilă și complicată.