Descoperirea care arată că tulburările post-traumatice există de mii de ani

Descoperirea care arată că tulburările post-traumatice există de mii de ani

Textele mesopotamiene vechi de peste 3.000 de ani dezvăluie că tulburarea de stres post-traumatic poate fi la fel de veche ca lupta în sine.

Tulburarea de stres post-traumatic sau PTSD provoacă o serie de simptome, inclusiv coșmaruri, flashback-uri, depresie și hiper-vigilență și afectează unii supraviețuitori ai evenimentelor traumatice.

Cercetătorii care studiază texte antice asiriene din Mesopotamia datând între 1300 î.Hr. și 609 î.Hr. – traduse și asamblate de JoAnn Scurlock și Burton Andersen în cartea lor din 2005, Diagnoses in Assyrian and Babylonian Medicine – au descoperit referințe la soldații antici afectați de simptome care sună remarcabil de asemănător cu actuala noastră înțelegerea a PTSD.

Walid Khalid Abdul-Hamid, lector onorific de psihiatrie la Universitatea Queen Mary din Londra, și Jamie Hacker Hughes, directorul Institutului pentru Veterani și Familii de la Universitatea Anglia Ruskin, și-au publicat concluziile în revista Early Science and Medicine.

Cum se manifesta PTSD-ul antic?

Într-un interviu al lui James Gallagher, de la BBC News, Hacker Hughes a explicat:

“Tipurile de simptome după luptă erau foarte clar ceea ce am numi acum simptome de stres post-traumatic”.

“Descriau faptul că auzeau și vedeau fantome vorbind cu ei, care ar fi fantomele oamenilor pe care i-au ucis în luptă – iar aceasta este exact experiența soldaților moderni care au fost implicați în lupte strânse corp la corp”.

Până acum, cele mai vechi texte despre care se credea că fac trimitere la PTSD proveneau de la istoricul grec Herodot, care a descris bătălia de la Maraton din 490 î.Hr., în urma căreia un luptător atenian a suferit halucinații și orbire.

Diagnosticarea bolilor din textele antice nu este însă lipsită de dificultăți. Iar acest lucru se întâmplă pentru că înțelegerea și capacitatea noastră de a descrie boala sunt atât de dependente din punct de vedere cultural.

De asemenea, așa cum recunosc autorii în lucrare, “este dificil pentru noi să excludem alte explicații, cum ar fi semnele neuropsihologice ale unor leziuni”, care în sine pot fi legate, dar sunt totuși distincte de PTSD.

În orice caz, așa cum a explicat și Hacker Hughes pentru BBC News, “atât timp cât a existat civilizație și atâta timp cât a avut loc război, au existat simptome post-traumatice. Nu este un lucru din secolul XXI”.

Citește și:
Etichete: