De ce va fi eliberată o „armată” de țânțari modificați genetic

De ce va fi eliberată o „armată” de țânțari modificați genetic

Autoritățile locale din Florida au aprobat un plan pentru compania biotehnologică Oxitec de a elibera peste 750 de milioane de țânțari modificați genetic în următorii doi ani.

Agenția pentru Protecția Mediului a aprobat proiectul pilot din mai, după un proces de aprobare îndelungat de ani de zile. Scopul este de a folosi țânțari ale căror gene au fost modificate, astfel încât urmașii de sex feminin să moară în stadiul larvar, ceea ce înseamnă că populațiile pot dispărea rapid.

Ținta, țânțarul Aedes aegypti, care poate transporta boli mortale, inclusiv virusul Zika, Dengue și febra galbenă. Dar activiștii pentru drepturile de mediu condamnă planurile, ridicând problema că țânțarii-hibrid ar putea perturba și dăuna ecosistemelor din apropiere.

„Cu toate crizele urgente cu care se confruntă națiunea noastră și statul Florida – pandemia Covid-19, nedreptatea rasială, schimbările climatice – administrația a folosit dolari fiscali și resurse guvernamentale pentru un experiment de genul Jurassic Park”, a declarat Jaydee Hanson, director la Centrul pentru Siguranța Alimentelor, un grup de advocacy non-profit.

Oxitec, compania din spatele planului, a negat orice posibile efecte negative, după ani de anchetă de către EPA

„Răspunsurile lor evazive și lipsa abilităților de management sunt o acuzație a neprofesionalismului și a aroganței lor, care vorbește despre un proces de reglementare nepregătit”, a adăugat Ed Russo, președinte al Florida Keys Environmental Coalition.

O petiție Change.org, veche de opt ani, a primit peste 230.000 de semnături – multe dintre ele fiind adăugate foarte recent ca răspuns la viitoarea versiune – solicitând EPA să aibă un răspuns negativ pentru Oxitec.

„Compania vrea să folosească Florida Keys și Texas ca teren de testare pentru aceste insecte mutante”, se arată în petiție. „Acești țânțari ar putea prezenta riscuri majore pentru ecosistemele fragile, și pot prezenta riscuri pentru sănătatea și siguranța publică”.

„Aceasta este o evoluție interesantă, deoarece reprezintă munca de ultimă oră a sute de oameni pasionați, pe parcursul a mai mult de un deceniu, în mai multe țări, toate dorind să protejeze comunitățile de bolile transmise de niște specii de țânțari”, spune Grey Frandsen, CEO Oxitec.

Cu sau fără modificări genetice, controlul populației de țânțari este o provocare. Alternativa mai des întâlnită, pulverizarea insecticidelor, s-a dovedit a avea propriul impact asupra mediului și, de asemenea, costuri ridicate.

Citește și: