De ce se repetă un semnal dubios din spațiu

De ce se repetă un semnal dubios din spațiu

În ultimii cinci ani, cercetătorii au urmărit îndeaproape un tip de semnal radio ciudat provenit din spațiu.

Astronomii se referă la aceste semnale neidentificate ca fiind „explozii radio rapide” sau FRB-uri. Sunt impulsuri de unde radio care durează doar fracțiuni de secundă, iar până în prezent, originile lor rămân un mister.

De la descoperirea FRB-urilor, cercetătorii au descoperit că un singur semnal, numit FRB 121102, se repeta ca un ceasornic, care apărea timp de 90 de zile înainte de a rămâne inactiv pentru următoarele 67 de zile. Astfel, astronomii au descoperit că acest ciclu de aproximativ 157 de zile se repetă din nou. Și asta le-a dat capacitatea de a prezice când va reveni.

Și așa cum a prevăzut, o echipă de astronomi condusă de Marilyn Cruces de la Max Planck Institute for Radio Astronomy a detectat din nou semnalul FRB 121102, așa cum este detaliat într-o imprimare preîncărcată în arhiva imprimată arXiv la începutul acestei luni.

„Prezicem că sursa va fi activă în perioada 09.07.2020 – 14.10.2020 și, ulterior, din perioada 17.12.2020 până în 24.03.2021”, se arată în declarație.

Semnalul misterios a captat atenția mai multor echipe de oameni de știință, după cum relatează Science Alert. O echipă din China l-a monitorizat, de asemenea, folosind radiocontrolul sferic Aperture, de 500 de metri, la Observatorul Național de Astronomie din China.

De unde vin semnalele radio misterioase recepționate pe Pământ din spațiu

O serie de semnale radio distincte au venit din spațiu, către Pământ, iar oamenii de știință au acum noi detalii despre locul din care provin acestea.

Cercetătorii au făcut acum o descoperire importantă, uitându-se la locația exactă a patru semnale de radio rapide descoperite anterior. Folosind telescopul radio ASKAP, astronomii au putut să se uite mai îndeaproape la galaxiile „gazdă” ale semnalelor. Ulterior, au descoperit că toate cele semnale explozii pe care le-au studiat păreau să provină din galaxii masive, care formează stele noi într-un ritm destul de modest, asemenea Căii Lactee.

Etichete: