De ce curentul anti-5G arată ca o vânătoare de vrăjitoare: pericolul creat de informații false

De ce curentul anti-5G arată ca o vânătoare de vrăjitoare: pericolul creat de informații false

Odată cu pandemia de coronavirus, pe internet s-au răspândit o serie de teorii ale conspirației – de la Bill Gates la antenele 5G. Problema că dezinformarea din online a dat naștere la situații grave în offline. Și totul arată ca o vânătoare de vrăjitoare, în care atacatorii nu dau semne că vor să se oprească.

Internetul e plin de teorii ale conspirației. Ce e, însă, cel mai grav e că acestea nu rămân în mediul online, ci se propagă și în cel offline. Așa se întâmplă, spre exemplu, cu informațiile potrivit cărora antenele 5G ar răspândi virusul și ar fi fost create special ca să slăbească sistemul imunitar.

Nu te gândi, însă, că acest fenomen e întâlnit numai în țările mai puțin dezvoltate. Zeci de turnuri 5G au fost incendiate în ultima perioadă în Olanda, Italia, Irlanda, Belgia, Cipru și Marea Britanie. Atacatorii cred că boala COVID-19 nu ar exista, ci ar fi doar un mit pentru a ascunde efectele 5G.

Incendierea turnurilor 5G, o vânătoare de vrăjitoare

Publicația Politico scoate în evidență faptul că astfel de fenomene au devenit tot mai frecvente în ultima perioadă. În Marea Britanie, spre exemplu, au avut loc 60 de astfel de acte de vandalism și incendiere. Cei care cred în teoriile conspiraționiste susțin că au descoperit un turn 5G în noua bancnotă de 20 de lire și au susținut că ar fi un fel de mesaj codat. În realitate, scrie Politico, era doar farul din Margate, orașul lui J. M. W. Turner, artistul de pe bancnotă.

Nici autoritățile n-au mare succes în a-i face pe oameni să conștientizeze că pandemia n-are nicio legătură cu 5G sau Bill Gates. Pentru că informațiile de tip fake news se răspândesc foarte repede pe rețelele de socializare și sunt distribuite pe mii, zeci de mii sau chiar sute de mii conturi.

Nu e greu să observi că toate aceste teorii nu numai că sunt întreținute, dar sunt și create, de multe ori, de publicațiile pro-ruse. Publicațiile apropiate Moscovei pompează în spațiul public informații false și alarmante despre 5G, numind noua tehnologie purtătoare de ‘cancer fără fir’.

În ciuda apelurilor făcute de oficiali, mulți oameni continuă să creadă aceste teorii, lucru valabil și-n România. Cei care au ieșit, peste weekend, în Piața Victoriei pentru a-și exprima aceste opinii reprezintă doar o mică parte dintre ei.