Cum te ajută roboții într-unul dintre cele mai neplăcute examene medicale

Cum te ajută roboții într-unul dintre cele mai neplăcute examene medicale

În încercarea de a face colonoscopiile mai puțin neplăcute, o echipă de oameni de știință de la Universitatea din Leeds a dezvoltat un nou braț robot care scoate fapta din mâinile unui doctor uman.

Probabil sunt puține lucruri care par mai groaznice decât o colonoscopie robotică, dar oamenii de știință spun că sistemul autonom instruit în procesul de învățare automată ar putea fi în măsură să ghideze mai bine un endoscop în timpul unei proceduri decât medicii, eliminând eroarea umană.

Cum funcționează brațul robotic?

Sonda este un endoscop magnetic, un tub cu un obiectiv în vârf, pe care robotul îl controlează printr-un magnet extern corpului.

Sistemul poate funcționa autonom sau poate fi controlat de un operator uman cu ajutorul unui joystick, care împinge vârful endoscopului mai departe de-a lungul colonului. Valdastri compară mișcarea cu mișcarea intuitivă din timpul unui joc video.

De asemenea, sistemul ține evidența localizării și orientării endoscopului în interiorul colonului.

Endoscoapele convenționale utilizate în prezent în timpul colonoscopiilor sunt dificil de operat și necesită specialiști instruiți.

“Gastroenterologii își pierd adesea sensul direcției. Nu mai știu unde se află sus, jos, stânga și dreapta”, spune Valdastri.

În schimb, sistemul robotizat folosește o tehnică AI care a fost antrenat pe imagini din interiorul colonului, care seamănă cu un tub.

“Algoritmul caută un cerc negru în mijlocul imaginii”, spune Valdastri. “Cercul acela negru este direcția spre care trebuie să meargă vârful instrumentului”.

Cercetătorii au testat cu succes această metodă atât pe un colon artificial, cât și pe porci anesteziați.

Oamenii de știință care au participat la crearea robotului consideră că procedura controlată magnetic poate fi mai puțin dureroasă decât colonoscopiile convenționale și ar putea fi utilizată la pacienții fără sedare.

Echipa intenționează să testeze procedura cu ajutorul a cinci voluntari sănătoși în decursul anului viitor. Dacă va avea succes, robotul medic va fi folosit pentru efectuarea colonoscopiilor la pacienții cu boală inflamatorie intestinală.

Citește și:
Etichete: