06 apr. 2020 | 13:47

Cum riscă România să piardă fonduri europene din cauza unui proiect de lege controversat

ACTUALITATE
Cum riscă România să piardă fonduri europene din cauza unui proiect de lege controversat

Un proiect controversat se află pe ordinea de zi a Comisiei Economice din Senat, iar inițiator este Daniel Zamfir. Inițiativa sa se referă la modificarea legii Curții de Conturi și ar putea duce la suspendarea fondurilor europene, dacă e aprobată în forma propusă.

În plină pandemie de coronavirus, parlamentarii depun tot felul de inițiative care riscă să treacă neobservate, din moment ce atenția publicului e îndreptată spre criza sanitară.  Multe dintre aceste inițiative, însă, au rolul de a submina statul de drept.

Senatorul PSD, Daniel Zamfir, a depus la Parlament un proiect de modificare a legii în baza căreia funcționează Curtea de Conturi. Proiectul este unul controversat, întrucât ar putea duce la suspendarea fondurilor europene, după cum a avertizat chiar Comisia Europeană.

Proiectul care ar putea duce la suspendarea fondurilor europene pentru România

Potrivit proiectului, aflat în dezbatarea Comisiei Economice din Senat, se modifică legea după care funcționează Curtea de Conturi. Instituția verifică modul în care sunt cheltuiți banii publici. Nu are rol juridic, dar poate semnala organele competente dacă descoperă nereguli.

Acum, senatorul PSD, Daniel Zamfir, vrea să modifice legea și vine cu niște prevederi care pun în pericol acțiunile de audit ale acestei instituții. Între altele, îi acordă președintelui Curții de Conturi putere exclusivă de sesizare a organelor de urmărire penală, dacă acesta constată că banii au fost cheltuiți ilegal

În prezent, acest lucru poate fi făcut chiar de departamentul care a realizat raportul de audit. Practic, s-ar crea o putere discreționară, din moment ce un singur om decide dacă sesizează sau nu procurorii. Așa cum spuneam, proiectul a intrat în procedură legislativă, fiind în dezbateri la comisiile de specialiate.

Mai mult, s-ar putea lua decizii bazate pe apartenența politică.

Avertismentul Comisiei Europene

La începutul lui martie, Comisia Europeană a trimis o scrisoare oficială către guvernul de la București și alte instituții în care avertizează că proiectul de lege inițiat de Daniel Zamfir poate duce la suspendarea tuturor programelor care implementează fondurile europene.

”Ne exprimăm îngrijorările profunde în legătură cu noile evoluții”, se arată în scrisoarea Comisiei Europene, care indică faptul că adoptarea legii ar duce la ”încălcarea cerințelor de independență a Autorității de Audit” – instituție care face parte din Curtea de Conturi – arată CE.

Executivul insistă și că ”orice limitare sau amenințare la adresa independenței Autorității de Audit ar influența capacitatea de a furniza Comisiei asigurările necesare legate de funcționarea eficientă a sistemului de management și control ale programelor co-finanțare din fonduri UE”.

În actualul buget al UE, România are la dispoziție 18 miliarde de euro – fonduri europene. De precizat că senatorul PSD a mai avut o inițiativă similară, care a trecut în 2018. Proiectul a picat apoi la CCR, pentru că forma adoptată de Senat a fost radical diferită de cea de la Cameră.

Acum, însă, senatorul PSD mai face o încercare.

De precizat, însă, că o eventuală suspendare a fondurilor europene se ia în urma unui proces elaborat al instituțiilor europene, la finalul căruia se cere un vot din partea tuturor statelor membre invocându-se derapaje grave de la democrație. Pentru ca propunerea să treacă, e nevoie de votul tuturor statelor-membre UE.