Cum au dispărut dinozaurii: cercetătorii au o nouă explicație pentru extincția din Cretacic

Cum au dispărut dinozaurii: cercetătorii au o nouă explicație pentru extincția din Cretacic

Când vine vorba de dispariția dinozaurilor, scenariile care s-au vehiculat în online au fost multiple. Unii sunt de părere că a fost provocată de activitate vulcanică, alții se gândesc că a avut legătură prăbușirea unui asteroid.

O nouă analiză a perioadei care a dus la finalul cretacicului și, implicit, la extincția dinozaurilor, a fost publicată de curând în The Guardian de un grup de cercetători. În opinia lor, creșterea activității vulcanice, indiferent de amploare, nu ar fi putut să ducă la dispariția populației de dinozauri. În schimb, prăbușirea unui asteroid cu diametrul de 10 kilometri reprezintă un scenariu mult mai fezabil.

Ca referință, sfârșitul Cretacicului s-a reflectat în extincția a aproximativ 75% dintre plante și animale – inclusiv a dinozaurilor non-aviari. În opinia unor cercetători, un asteroid de 10 kilometri s-a zdrobit de Pământ și a creat Craterul Chicxulub. Impactul a trimis vaste cantități de material care au blocat soarele, aducând o lungă perioadă rece care a provocat devastarea.

Alternativa ar fi activitatea vulcanică din regiunea indiană Dekkan. În trecut, s-a vehiculat că aceea a fost principala cauză a schimbărilor climatice. Argumentul din spatele acestui scenariu este că erupțiile vulcanice au mai provocat extincții în masă, cum s-a întâmplat în Permian.

Cel mai probabil, a fost vorba de un ansamblu de factori, dar asteroidul a reprezentat lovitura de grație, după o lungă perioadă foarte dificilă pentru vietățile de pe pământ provocată de activitatea vulcanică.

Ce s-a schimbat acum este că cercetătorii au reușit să recreeze efectele ecologice ale diferitelor scenarii. ”Când am produs diferitele scenarii fie pentru cele două lucruri întâmplându-se deodată, sau complet separat, vedem că asteroidul este singurul (eveniment) care poate eradica complet habitatele care pot fi adecvate pentru dinozauri”, a spus dr Alfio Alessandro Chiarenza, primul autor al cercetării de la University College London.

În final, totul pleacă de la lumina soarelui. O reducere de 10%-20% a luminii soarelui, intervalul extrem așteptat de la un impact cu un asteroid, ar fi devastat habitatele dinozaurilor, cu posibilitatea clară ca o întunecare cu 15% sau mai mult să îi distrugă complet. ”Chiar dacă erupțiile vulcanice nu au avut loc, extincția s-ar fi întâmplat în orice caz pentru că impactul a fost destul de sever să ducă la eradicarea habitatelor dinozaurilor de peste tot”, a spus Chiarenza pentru Guardian.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: