17 nov. 2020 | 11:25

Cum activezi Google Pay în România, de ce să o faci și care sunt băncile partenere

ACTUALITATE
Cum activezi Google Pay în România, de ce să o faci și care sunt băncile partenere

Google Pay e, în sfârșit, și în România. Pe scurt, poți folosi serviciul ca să plătești cu telefonul. Sunt câteva bănci importante pe listă, dar și servicii fintech.

La aproape un an și jumătate după Apple Pay Google lansează serviciul său și în România. Serviciul poate fi folosit, dar aplicația mai durează. În ceea ce privește băncile și serviciile fintech, Google Pay funcționează în România cu următoarele:

  • Revolut
  • Curve
  • Transferwise
  • ING Bank
  • UniCredit Bank
  • Banca Transilvania
  • Alpha Bank
  • CEC Bank
  • Viva Wallet
  • Orange Money

Deși aplicația Pay nu este disponibilă direct în România, clienții acestor instituții financiare vor putea utiliza Google Pay online și în orice magazin care acceptă plăți contactless prin Visa sau Mastercard. Soluția tehnică se numește „Google Pay as a service” și le permite emitenților de carduri să integreze Google Pay în aplicațiile lor mobile de plată.

Google Pay aplicatie Play Store Romania

Google Pay, la fel ca Apple Pay, îți permite să plătești cu telefonul fără să mai fii dependent de aplicația băncii. ING Bank, de exemplu, sau BCR și altele ofereau deja suportul acesta, în aplicațiile lor. Dar Revolut, pe de altă parte, nu are așa ceva și e dependent de servicii ca Apple Pay sau Google Pay.

Cum activezi Google Pay în România pe un telefon cu Android

Cum activezi Google Pay Romania

Pașii, pe scurt, pentru activare

Ca să începi să folosești serviciul intri în setările telefonului, te duci la câmpul Google și de-acolo accesezi Account services (e primul din listă, fix sub Services sau Servicii).

Alegi Google Pay și primul câmp o să fie cu adăugarea unei metode de plată. Dacă ai deja cardul conectat cu contul de Google doar o să ți-l arate, mai bagi codul de securitate de pe spate și primești un SMS cu un cod care certifică înregistrarea cardului în acest serviciu.

Atât cardul ING, cât și cel de Revolut erau, în cazul meu, conectate cu contul de Google. Procesul a fost mult mai simplu. Dacă ai mai multe carduri poți seta unul dintre ele ca fiind cel implicit în Google Pay.

Ca să plătești trebuie să ai NFC activat și cam asta e. Sigur, vei confirma fiecare plată prin PIN sau scanarea amprentei.

Mai există și opțiunea din aplicația băncii, unde accesezi secțiunea „Adaugă în Google Pay”. După ce procesul de înrolare a cardului a fost încheiat, poți plăti contactless în magazin cu telefonul sau online, la comercianții care acceptă plata prin Google Pay. Odată ce cardul a fost salvat, poate fi administrat din setările dispozitivului (la care ajungi cum explicam mai sus). În ING Bank, de exemplu, cardul apare conectat la Google Pay.

De ce ai folosi cardul pe telefon?

Apple Pay și Google Pay funcționează la fel, în sensul că îți aduc în același loc mai multe carduri. Până și bonurile de masă, atașate de un card, pot fi folosite în Apple Pay. Google a comunicat însă un pic mai prost lansarea serviciului în România.

Pentru că ai mereu telefonul cu tine, că e mai ușor să urmărești tranzacțiile, că vezi imediat ce-ai plătit ceva, că ai un sistem de securizarea a plăților atât eficient, cât și rapid (amprentă, PIN). Sigur, îți mai trebuie baterie în telefon, dar era deja evident.

Ce ar urma acum ar fi adopția Google Pay pentru servicii online, cum ar fi livrat mâncare, sau în magazine online. Apple Pay deja oferă așa ceva, iar Foodpanda e unul dintre serviciile care au implementat metoda de plată.

Ca notă de subsol, deși e evident: Google Pay nu funcționează pe telefon care n-au serviciile Google (Play Store și altele).

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele