Cine sunt românii care au câștigat mai mult în pandemie: unde s-au dat salarii mai mari în criza Covid

Cine sunt românii care au câștigat mai mult în pandemie: unde s-au dat salarii mai mari în criza Covid

Surprinzător, dar criza sanitară n-a adus și o criză economică pentru toată lumea. Există români care au câștigat mai bine în 2020, anul marcat de pandemie.

Mulți specialiști vorbesc despre faptul că această criză sanitară va duce la una economică și vor exista multe domenii afectate. Multe efecte negative s-au văzut chiar din acest an, când industrii ca HoReCa au fost puternic afectate. Au existat, surprinzător, și domenii în care s-a câștigat mai mult.

Potrivit INS, există ngajați care au câștigat mai bine decât în anii trecuți, unele salarii fiind și cu 1.000 de lei mai mari față de 2019.

Cine sunt românii care au câștigat mai mult în 2020, potrivit INS

În 2020, arată datele Institutului Național de Statistică, cele mai mari salarii au fost câştigate de angajaţii din IT. Ei sunt urmați de cei din extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale şi de cei din prelucrarea ţiţeiului.   Pe poziţia a patra s-au aflat salariaţii cu activităţi de editare. Ei au avut un salariu mediu net de 6.093 de lei pe final de 2020, în creştere cu 1.028 de lei față de 2019.

Pe locul 5 sunt angajații din activităţile de servicii anexe extracţiei, pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Uite și o comparație, ca să-ți faci o idee.

Angajaţii din IT câştigau în octombrie 2020 un salariu mediu net de 7.674 de lei, în creştere cu 556 de lei comparativ cu aceeaşi lună din 2019. Pe locul al doilea sunt cei din extracţia petrolului, care aveau un salariu mediu net de 6.251 de lei spre finalul acestui an, în creştere cu 596 de lei faţă de octombrie 2019.

În top trei cele mai mari salarii sunt și angajaţii din domeniul fabricării produselor obtinute din prelucrarea ţiţeiului. Ei câştigau în medie 6.171 de lei în octombrie 2020, cu 516 lei mai mult decât în aceeaşi lună din 2019. Cele mai mici salarii din economie au fost cele ale angajaţilor din industria HoReCa. Aici, oamenii au câştigat în medie 1.720 de lei net în octombrie 2020.

Bani mai puțini

La polul opus, se află domeniile afectate de interdicțiile impuse de autorități. Lunile de lockdown și-au spus apăsat cuvântul.

Cel mai mult au scăzut salariile din transporturile aeriene, de la 5.511 de lei la 4.467 de lei. Industria a suferit grav din cauza zborurilor anulate din ultimele 10 luni. Pentru anul viitor, Comisia Naţională de Prognoză previzionează că salariul lunar mediu net va ajunge la 3.406 lei, în creştere cu 6,9% comparativ cu valoarea înregistrată în 2020.

Salariile medii nete au crescut şi în plină pandemie, fiind cu 7,3% mai mari în octombrie 2020 comparativ cu aceeaşi lună din anul precedent.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: