China tocmai și-a mutat o clădire de cinci etaje într-o locație nouă. Cum au reușit asta?

China tocmai și-a mutat o clădire de cinci etaje într-o locație nouă. Cum au reușit asta?

Locuitorii din Shanghai care treceau prin districtul estic al orașului Huangpu la începutul acestei luni ar fi putut da peste o priveliște neobișnuită: o clădire “pe propriile picioare”.

O școală primară veche de 85 de ani a fost ridicată de la sol – în întregime – și mutată cu ajutorul noii tehnologii supranumite “the walking machine”.

Mutarea structurii de 7.600 de tone a reprezentat o serie de provocări unice, diferite de eforturile standard de relocare a clădirilor care ar folosi șine sau vehicule.

Eforturile anterioare de relocare a clădirii în oraș au implicat structuri pătrate sau dreptunghiulare, dar forma neregulată în T a școlii însemna că metodele obișnuite de tragere sau alunecare a unei clădiri ar fi putut pune prea multă presiune pe structură.

The walking machine în acțiune

În ultimul efort al orașului de a păstra structurile istorice, inginerii au atașat aproape 200 de suporturi mobile sub clădirea cu cinci etaje, potrivit Lan Wuji, supraveghetor tehnic șef al proiectului.

Suporturile acționează ca niște picioare robotizate. Ele sunt împărțite în două grupuri care se ridică alternativ în sus și în jos, imitând pasul uman. Senzorii atașați ajută la controlul modului în care clădirea avansează, a declarat Lan, a cărei companie, Shanghai Evolution Shift, a dezvoltat noua tehnologie în 2018.

“Este ca și cum ai oferi niște cârje clădirii, astfel încât să poată sta în picioare și apoi să meargă”, a spus el.

Potrivit unei declarații a guvernului districtului Huangpu, școala primară Lagena a fost construită în 1935 de către consiliul municipal al fostei concesiuni franceze din Shanghai.

A fost mutat pentru a face loc unui nou complex comercial și de birouri, care va fi finalizat până în 2023.

Muncitorii au trebuit să sape mai întâi în jurul clădirii pentru a instala cele 198 de suporturi mobile în spațiile de dedesubt, a explicat Lan. După ce pilonii clădirii au fost tăiați, „picioarele” robotizate au fost apoi extinse în sus, ridicând clădirea înainte de a merge mai departe.

Pe parcursul a 18 zile, clădirea a fost rotită cu 21 de grade și s-a mutat la 62 de metri distanță în noua sa locație. Relocarea a fost finalizată pe 15 octombrie, clădirea școlii vechi urmând să devină un centru pentru protecția patrimoniului și educație culturală.

Proiectul marchează prima dată când această metodă de “walking machine” a fost utilizată la Shanghai pentru a reloca o clădire istorică, se arată în declarația guvernului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: