Cercetătorii vor să înțeleagă limbajul balenelor ca să le salveze de la pieire

Cercetătorii vor să înțeleagă limbajul balenelor ca să le salveze de la pieire

O echipă de oameni de știință are o nouă idee despre cum să salveze balenele albastre migratoare, de coliziuni periculoase cu nave maritime.

Se pare că există o schimbare distinctă în cântecul balenei albastre chiar înainte de a-și începe migrația anuală spre sud, relatează Popular Science. Acordând atenție acestor schimbări, spun oamenii de știință de la Universitatea Stanford, ar putea fi capabili să avertizeze operatorii de nave din zona viitoarei migrații.

Balenele albastre sunt vara în regiunea de nord-est a Oceanului Pacific, dar călătoresc spre coasta Americii Centrale toamna, relatează PopSci, unde se reproduc și așteaptă vremea rece. Potrivit cercetărilor echipei, publicate recent în revista Current Biology, balenele cântă noaptea, dar trec la un cântec de zi chiar înainte de începerea migrației lor.

„Există un semnal aproape în timp real despre ceea ce fac aceste animale într-un habitat care, din punct de vedere istoric, a fost foarte dificil de observat”, a declarat pentru PopSci biologul și coautorul studiului William Oestreich.

Pentru a afla mai multe despre aceste comportamente, Oestreich și colegii săi au plantat un microfon subacvatic, chiar în afara golfului Monterey și au înregistrat vocalizări ale balenelor pe parcursul a cinci ani. Echipa a monitorizat, de asemenea, comportamentul a 15 balene în perioade de zile până la săptămâni. Cercetătorii au lipit, de asemenea, pe spatele balenlor inclusiv trackere GPS, senzori de presiune și accelerometre, care detectează vibrații la scară mică ce pot dezvălui când cântă o balenă.

Obținerea unei avertizări anticipate ar fi excelentă atât pentru balene, cât și pentru bărcile din zonă, deoarece coliziunile pot fi distructive pentru nave, precum și fatale pentru mamiferele uriașe.

„Aceasta ar putea fi o piesă a puzzle-ului pentru a gestiona mai dinamic acele habitate și benzi de navigație într-un mod care să permită transportul să continue”, a spus Oestreich pentru PopSci, „dar și într-un mod care este sigur pentru aceste populații de balene”.