Cercetătorii au creat un robot care să creeze roboți. Cum arată conceptul?

Cercetătorii au creat un robot care să creeze roboți. Cum arată conceptul?

Un nou proiect MIT își propune să elimine presupunerile din robotică. În loc de încercări și erori pentru a găsi designul potrivit pentru o sarcină, poți doar să-l întrebi pe Robo Grammar.

Programul trebuie doar să știe ce părți ai la dispoziție și ce trebuie să facă robotul. Echipa consideră că Robo Grammar ar putea îndrepta cercetătorii în direcții noi, ducând la modele de roboți mai eficiente și mai inventive.

Robotception

Robo Grammar este un algoritm AI care poate proiecta propriile corpuri robotizate.

Din fericire, Robo Grammar are încă nevoie de o mână de ajutor din partea umanității, relatează ExtremeTech, și nu poate produce nimic de la sine, așa că este puțin probabil să avem parte de evenimente de tip “Terminator”.

Cu toate acestea, algoritmul construit de MIT este deosebit de priceput la proiectarea corpului ideal pentru un anumit set de condiții, făcându-l un instrument valoros pentru a crea idei noi.

Inginerii MIT au testat Robo Grammar într-un mediu virtual în care creațiile sale trebuiau să traverseze terenuri specifice, precum podele alunecoase sau seturi de scări.

La prima încercare, Robo Grammar a construit în mare parte roboți aiurea din părțile virtuale care i-au fost oferite.

Dar cu puțină îndrumare umană – inginerii s-au inspirat din artropodele din lumea reală – algoritmul a reușit să-și optimizeze corpul pentru sarcina de față.

De exemplu, algoritmul a construit un corp asemănător unei șopârle pentru un teren neted și apoi și-a făcut corpul mai rigid atunci când a trebuit să traverseze golurile din podea. Pentru o suprafață înghețată, a proiectat un corp asemănător morsei.

Cum funcționează Robo Grammar?

Robo Grammar parcurge trei pași înainte de a-și prezenta desenele personalizate.

Pentru început, Robo Grammar are nevoie de o listă de piese disponibile și o sarcină sub formă de intrări (input).

Apoi, AI generează mii de modele posibile pe baza componentelor disponibile. Majoritatea acestor modele ar fi roboți “fără sens” care nu funcționează bine cu tipul de teren specificat.

Echipa a adăugat un set de constrângeri numit “grafic gramatical” pentru a se asigura că proiectele create de Robo Grammar sunt funcționale la nivel de bază.

În cele din urmă, Robo Grammar simulează toate proiectele cu un algoritm de control numit Model Predictive Control care prioritizează mișcarea eficientă înainte.

Viziune proaspătă

Liderul de proiect și informaticianul MIT, Allan Zhao, a declarat pentru ExtremeTech că Robo Grammar nu poate proiecta toate piulițele și șuruburile unui robot complet, dar poate oferi inginerilor umani idei despre cum să abordeze un anumit proiect de robotică dintr-un unghi nou, mai degrabă decât să construiască același design vechi.

“Când vă gândiți să construiți un robot care trebuie să traverseze diferite terenuri, săriți imediat la un patruped”, a spus Zhao. Cu Robo Grammar, lucrurile pot începe să se schimbe.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: