Cele mai importante lucruri pe care Marte le are în comun cu Pământul

Cele mai importante lucruri pe care Marte le are în comun cu Pământul

Emisfera sudică a planetei Marte conține sute de rețele de văi care au nedumerit de mult timp geologii. Ei cred că eroziunea din ape a creat aceste depresiuni antice, ceea ce indică faptul că Marte timpuriu a fost un loc relativ cald. Însă modelele de computer anterioare au sugerat că condițiile de pe planeta roșie erau reci și înghețate în acea perioadă de timp.

Recent, oamenii de știință au aruncat o privire mai atentă asupra acestor văi marțiene și le-au comparat cu formațiuni similare pe Pământ. Cercetătorii au descoperit că apa care curge sub straturi de gheață a contribuit la construirea unei proporții semnificative din văi, confirmând faptul că Marte a avut într-adevăr un capitol friguros în istoria sa timpurie. Echipa a raportat aceste descoperiri în revista Nature Geoscience.

„Marte a fost în esență o planetă înghețată cu cantități reziduale de apă la suprafață, sau a fost o planetă care a fost dominată de un ciclu al apei, ca acela pe Pământ?” spune Anna Grau Galofre, un om de știință planetar de la Universitatea de Stat din Arizona și coautor al noilor descoperiri. În trecut, cercetătorii erau blocați între două probe, potrivit lui Grau Galofre: modelele de calculator care sugerează un început glaciar pentru Marte și probele geologice care sugerează că Marte a avut precipitații, oceane și lacuri.

Ce istorie au văile de pe Marte

Văile pe care Grau Galofre și colegii ei le-au examinat s-au format în urmă cu 3,5 miliarde de ani – în jurul perioadei în care viața a apărut pentru prima dată pe Pământ. Acestea sunt împrăștiate pe zonele de sud ale planetei și variază de la un singur fir de câțiva kilometri până la rețele vaste și complexe, care seamănă cu afluenții râurilor terestre, cum ar fi Nilul sau Mississippi.

Grau Galofre și colegii săi au examinat 10.276 de văi din 66 de rețele diferite. Pe baza formei și a altor caracteristici ale peisajului văilor, cercetătorii au putut identifica ce tipuri de procese de eroziune le-au format. Cercetătorii au descoperit că văile au fost create printr-o serie de moduri diferite. Din 48 de regiuni de vale cu trăsături distinctive, trei au fost purtate probabil la suprafață de apele subterane din izvoare, nouă au fost sculptate de ghețari, 14 au fost create probabil de râuri și 22 formate sub straturi de gheață.

Prezența văilor create atât de râuri, cât și de straturile de gheață ar putea indica faptul că unele locuri de pe vechii munți marțieni au rămas fără gheață. „Poate însemna, de asemenea, că analizăm diferite climate, care au fost imprimate în peisaj în perioade diferite de timp”, spune Grau Galofre. „La un moment dat, pe Marte a existat o glaciație răspândită, dar și în alte momente ale istoriei, această gheață s-a retras suficient pentru a se forma râuri”.

Cu toate acestea, nu este încă clar când s-ar fi putut întâmpla aceste două perioade sau care a fost prima. Astfel, probele de rocă adunate de roverul Perseverance lansat de NASA ar putea, în cele din urmă, să răspundă acestei întrebări.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: