01 aug. 2020 | 10:09

Cel mai important demers prin care Europa va controla pandemia. România încă n-are soluția

ACTUALITATE
Cel mai important demers prin care Europa va controla pandemia. România încă n-are soluția

Cel mai mult s-a discutat în martie – mai despre o aplicație de monitorizare a cazurilor confirmate. Apoi, Apple și Google au oferit infrastructura pentru telefoane. Mai multe țări au făcut demersuri în acest sens. Nu și România, deși avem promisiuni.

SAP și Deutsche Telekom au anunțat recent că vor să creeze un hub cu datele despre răspândirea virusului. Abordarea ar fi similară unui sistem de roaming.

Sistemul acesta ar face posibilă înregistrarea persoanelor în timp ce călătoresc în afara țării de origine, conform Biziday. Totodată, transmite notificări în țara în care a călătorit o persoană care se dovedește ulterior infectată, după ce a părăsit țara respectivă. Se urmărește astfel și o îmbunătățire a siguranței pentru turism și călătorii.

Decizia de dezvoltare a unui astfel de sistem a fost luată deja de Comisia Europeană. SAP și Deutsche Telekom au dezvoltat aplicația națională Corona Warn App din Germania. Vor contribui pe viitor și la acest sistem.

Ce face România, dar și ce fac alte state?

Până acum nouă state membre UE (Austria, Croația, Cehia, Danemarca, Germania, Irlanda, Italia, Letonia și Polonia) au lansat aplicații de urmărire a contactelor pe sistemele dezvoltate de Google și Apple. Separat de cele nouă, Franța și Ungaria au construit aplicații proprii, cu date stocate pe servere guvernamentale.

Până când vom avea în România așa ceva, e în lucru și aplicația Coronavirus COVID-19 România care ar urma să fie dezvoltată la Spitalul Militar. Aceasta ar prezenta harta cazurilor, statistica pe zile, informaţii legate de infrastructura spitalicească, detaliile relevante ale fiecărui caz, dar și un sistem de alertă medicală timpurie.

Aplicaţia Coronavirus COVID-19 România realizează o hartă a distribuţiei spaţiale a tuturor cazurilor confirmate oficial şi o statistică ce arată evoluţia pe zile. Mai mult, proiectul cuprinde informaţii legate de infrastructura spitalicească, densitatea populaţiei, dar şi detaliile relevante ale fiecărui caz în parte.

Cât despre cea de monitorizare a bolnavilor și contacților acestora, ar fi gata în cam un an.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele