Cel mai ambițios proiect pentru explorarea altor planete a trecut de primul test

Cel mai ambițios proiect pentru explorarea altor planete a trecut de primul test

NASA tocmai a activat elicopterul Ingenuity Mars pentru prima dată – nu pe suprafața marțiană, ci în timpul călătoriei sale lungi prin spațiul interplanetar.

Misiunea Mars 2020 a NASA, realizată cu roverul Perseverance și elicopterul Ingenuity, lansată pe 30 iulie, este în plină desfășurare. Puțin peste o săptămână mai târziu, agenția spațială a alimentat bateriile elicopterului cu litiu-ion și a început să le încarce, potrivit unui comunicat al NASA.

În ce stadiu se află elicopterul care va revoluționa modul în care privim spațiul

„Aceasta a fost o etapă importantă, deoarece a fost prima noastră ocazie de a activa Ingenuity și de a oferi electronicelor sale un «test drive» de când l-am lansat pe 30 iulie. Întrucât totul a decurs ca la carte, vom efectua aceeași activitate aproximativ la fiecare două săptămâni, pentru a menține o stare de încărcare acceptabilă.”
Tim Canham, responsabil de conducerea operațiunilor pentru Mars Helicopter la Jet Propulsion, NASA

Elicopterul a încărcat până la 35% pe o perioadă de opt ore. Echipa a constatat că această stare de încărcare este ideală în timpul călătoriei sale către Marte.

„Această activitate de încărcare arată că am supraviețuit lansării și că, până acum, putem gestiona mediul dur al spațiului interplanetar”, a adăugat MiMi Aung, managerul de proiect al elicopterului Ingenuity Mars. „Mai avem multe de făcut înainte de a putea încerca primul test experimental de zbor pe o altă planetă, dar acum ne simțim foarte bine cu privire la viitor”, completează managerul.

În doar șase luni, dacă totul merge bine, roverul Perseverance al NASA va ajunge pe suprafața lui Marte – o misiune care ar putea schimba explorarea spațiului pentru totdeauna. Ca într-un film cu James Bond, un braț va arunca un elicopter de patru kilograme, numit Ingenuity, dintr-un compartiment de sub rover. Pe măsură ce se învârte, elicopterul va desfășura două dintre picioarele sale de aterizare și va elibera o încărcătură pirotehnică pentru a elibera încă două.

Timp de zeci de ani, NASA a fost pionier în explorarea planetelor sistemului nostru solar, de la astronauții Apollo până la sondele care vizitează planetele și roverele care scanează întinderile geografice asemănătoare cu deșertul. Dar acest zbor inedit pe Marte, cu un elicopter, ar putea schimba toate acestea pentru totdeauna.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: