Ce trebuie să știi ca să nu-ți crească factura la energie electrică din 1 ianuarie: calculator de prețuri

Ce trebuie să știi ca să nu-ți crească factura la energie electrică din 1 ianuarie: calculator de prețuri

De la 1 ianuarie 2021, piața de energie electrică se liberalizează, ceea ce înseamnă că-ți poți alege furnizorul în funcție de oferta cea mai bună. Ca să alegi în cunoștință de cauză, iată ce capcane trebuie să eviți.

Piața energiei electrice se liberalizează de la 1 ianuarie, ceea ce înseamnă că-ți poți alege furnizorul care-ți oferă cea mai bună ofertă. Numai că puțini români știu despre acest proces și pot alege în cunoștință de cauză. ANRE – Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei – a decis să vină, în acest context, cu un mic ghid.

Are pe site o secțiune dedicată consumatorilor casnici și nu numai, în care pot fi comparate ofertele de la toți furnizorii.

ANRE,  comparator de oferte la prețurile la energie electrică

Secțiunea e denumită sugestiv „Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice” și poate fi accesată pe site-ul ANRE – mai exact AICI. 

Între timp, însă, specialiștii din domeniu atrag atenția că există unele capcane.  Asociaţia Energia Inteligentă cere, în acest context, amânarea cu șase luni a liberalizării pieţei de energie electrică, astfel încât să se evite situaţia în care consumatorii sunt forţaţi să plătească preţuri mult mai mari.

Asociația susține că decizia liberalizării pieţei de energie electrică a fost luată încă din data de 6 ianuarie 2020, prin OUG 1/2020, fiind alocat un termen de aproape un an pentru pregătirea liberalizării pieţei de energie. Numai că legislația secundară a venit târziu, iar consumatorii n-ar fi informați nici la acest moment.

„În anul 2020 ANRE nu a realizat nici o Campanie de informare a consumatorilor asupra liberalizării pieţei de energie electrică şi nici activităţi specifice de diseminare care să permită consumatorilor deprinderea de tehnici care să poată să le permită acestora să desfăşoare activităţi specifice de analiză şi alegere a furnizorului care oferă „Preţul Corect”. De altfel prima postare pe site-ul ANRE a unei activităţi de Informare privind liberalizarea pieţei de energie electrică s-a realizat pe data de 15 decembrie 2020, în condiţiile în care pe data de 18 decembrie 2020 începea vacanţa şi activităţile specifice dedicate sărbătorilor de iarnă”, se arată în scrisoarea Asociaţiei trimisă conducerii Parlamentului.

Datele din piață arată că cei care nu îşi schimbă furnizorul pot plăti şi cu 26% mai mult de la 1 ianuarie.

Asociaţia Energia Inteligentă a remarcat şi că preţurile la energia electrică pentru consumatorii care nu-şi schimbă furnizorii vor creşte, după momentul liberalizării şi cu 23% faţă de preţul plătit aceluiaşi furnizor în luna decembrie 2020.

Citește și: