Ce se întâmplă, de fapt, în corpul tău atunci când bei prea mult alcool

Ce se întâmplă, de fapt, în corpul tău atunci când bei prea mult alcool

Românii au o relație complicată cu alcoolul, așa că e bine de știut ce se întâmplă mai exact în corpul tău atunci când bei mai mult alcool.

Rezultatele unui studiu realizat de World Hearlth Organization arată că oamenii din țările europene tind să consume mai mult alcool în comparație cu alte regiuni din lume. În plus, România stă și ea destul de „bine” la acest capitol. Românii sunt pe locul 8 în Europa în topul băutorilor de alcool, potrivit Digi24.

Nu prea contează ce tip de băutură alcoolică bei, de fapt, efectele sale vor fi cam aceleași, în funcție de cantitatea pe care o consumi. Procesul acestuia în corpul tău este cam unul simplu: ajunge în stomac, de unde trece în intestinul subțire și apoi ajunge în sânge. Corpul tău are nevoie de aproximativ o oră pentru a metaboliza 10 grame de alcool, echivalentul a unei băuturi standard.

Totuși, efectele sale asupra corpului uman te pot lua, de multe ori, prin suprindere.

În primul rând, trebuie să înțelegi de ce uneori nu-ți mai aduci aminte nimic a doua zi după o seară de consumat băuturi alcoolice. Pe scurt, cu cât bei mai mult și cu cât îl consumi mai repede, cu atât ai mai multe șanse de apariție a unui „blackout”, momente în care ești conștient și poți purta conversații în mod normal, numai că nu ți le mai aduci aminte mai târziu. Astfel, odată ce alcoolul din sângele tău ajunge la un anumit nivel, creierul tău pur și simplu nu mai este capabil să stocheze amintiri noi.

De ce ești mahmur după ce bei prea mult alcool

Cercetătorii nu au reușit să identifice cauza exactă a unei mahmureli. Totuși, câteva lucruri sunt evidente.

În primul rând, alcoolul îți poate irita mucoasa stomacului, iar acest lucru cauzează senzația de vomă, diaree și un dezechilibru electrolitic. Un dezechilibru electrolitic te poate face să te simți mai obosit, să-ți fie greață, dar și să cauzeze dureri musculare sau crampe. De asemenea, prea mult alcool îți poate face vasele de sânge să de dilateze, ceea ce cauzează durerile de cap.

Pe de altă parte, alcoolul interferează cu producția de glucoză din corp și duce la un nivel scăzut de zahăr în sânge. Dacă nu corpul tău nu produce suficientă glucoză, asta îți poate lăsa senzația de slăbiciune.

Citește și:
Sursa: sciencealert