16 apr. 2020 | 11:49

Ce se întâmplă cu prețul la pompă: estimările Petrom pentru șoferi

AUTO
Ce se întâmplă cu prețul la pompă: estimările Petrom pentru șoferi

Prețul petrolului s-a prăbușit în ultima perioadă și, pe cale de consecință, s-au ieftinit și benzina și motorina. Un director Petrom explică ce s-ar putea întâmpla în perioada următoare și la ce trebuie să se aștepte șoferii.

De la începutul anului, carburanții din România s-au ieftinit cu aproximativ 20 de procente, spune Radu Căprău, director al diviziei Downstream Oil Petrom. El susține, însă, că doar 30% din preț depinde de cotațiile petrolului la nivel internațional. Cotația Brent de la Londra a scăzut puternic din ianuarie și până acum, dar lucrurile ar putea evolua altfel în perioada următoare.

Dar evoluția acestora depinde de pandemia de coronavirus și de cererea din piață, spune reprezentantul Petrom pentru economica.net.

Ce se întâmplă cu prețurile la pompă

Vânzările de carburanți în România au scăzut puternic în ultima perioadă. Prețurile la benzină și motorină sunt influențate, în mare parte, de scăderea cererii și acest trend ar putea să mai continue.

„Dacă până acum, în contextul unui preț redus la țiței, compensam cu creșterea volumelor de carburanți, acum suntem într-o situație foarte aparte. Cotațiile la țiței au ajuns la un minim istoric al ultimilor 20 ani și, în același timp, ne confruntăm cu presiunea reducerii vânzărilor. La nivel mondial, în contextual pandemiei de coronavirus, se vorbește despre o reducere a cererii pentru benzină și motorină de circa 50%, în timp ce pentru carburant pentru aviație vânzările au scăzut cu circa 80%. După anunțarea stării de urgență, a existat o efervescență a vânzărilor în benzinării, însă, pe termen foarte scurt. Imediat după, traficul s-a redus semnificativ. Am înregistrat la finalul primului trimestru scăderi accentuate ale vânzărilor de retail, de peste 30%. Prin urmare, ne-am ajustat rata de utilizare a rafinăriei la puțin peste 80%”, spune Radu Căprău.

În mod normal, în perioada Paștelui creștea consumul de carburant, în special determinat de muncile agricole, dar și de deplasările oamenilor. Numai că, în contextul pandemiei de coronavirus, acest lucru nu mai e valabil.

„Ceea ce vedem este, însă, o reducere a traficului în benzinarii și credem că nu am atins limita de jos. Cum apreciați recenta măsură de plafonare a prețurilor la carburanți? Respectăm și vom implementa măsura temporară de plafonare a prețului la carburanți, gaze și electricitate, în contextul curent, fără precedent. Considerăm că perioada de timp în care astfel de măsuri sunt introduse trebuie să fie minimă, având în vedere potențialele efecte pe care orice intervenție administrativă într-o piață liberă, funcțională le implică. Așa cum am susținut și până acum, mecanismele pieței trebuie să fie libere pentru a permite o dezvoltare sănătoasă, cu investiții pe termen lung. De asemenea lipsa de claritate a normelor de aplicare a dus la o blocare a prețurilor, ceea ce poate fi în detrimentul consumatorului. Suntem în discuții constructive cu autoritățile pentru a clarifica aceste norme”, arată directorul din Petrom.

Din ianuarie și până acum, preturile carburanților au scăzut cu aproape 20%. Numai că doar circa 30% din preț variază în linie cu evoluțiile cotațiilor, restul sunt taxe – circa 50% și costuri operaționale – circa 20%. Cotațiile internaționale, spune directorul din Petromm, influențează doar o treime din preț.

Cât despre prețul la benzină și motorină în viitor, acesta ar putea chiar să mai scadă. Dar e greu de anticipat pentru câtă vreme și când își va relua creșterea.